Poesi – och musikkväll med parentation

Årets sista samkväm var den 2 december och lokalen vi möttes i var Adolf Fredriks församlingshem. Endast mellan 30 och 40 medlemmar kom och imageäven om gruppen var liten var det en mycket trevlig kväll. Under årets sista samkväm består programmet bland annat av parentationer över avlidna medlemmar och så var det också denna gång.

Kvällen inleddes med att Sara Wijk på cello och Anna Strååt vid flygeln spelade ett stycke av Steve Dobrogosz. Därefter följde ett rikt varierat program där EvaMaria Roos läste Stig Dagermans vackra Birgittasvit, som består av 6 verser. Emellan verserna vävdes mer musik in av Nadja Boulanger, Fredrik Sixten, Arvo Pärt och Johannes Brahms.Parentation 2015

Invävt i programmet kom också parentationerna. Några som jag kände väl till fanns bland de avlidna: Ingegerd Dormling kommer jag ihåg som en aktiv och sympatisk Idunvän, Fille Lyckow-Widding är också borta och ett kärt minne har jag av henne och hennes lilla hund. Premiärdansösen Ellen Rasch-Lindqvist har jag ett starkt minne av som dansös och det är bara några av dem som ordföranden Marianne Treschow berättade kort och insiktsfullt om.

Efter parentationen satte vi oss vid bords och åt en läcker lammrostbiff med bönsallad och potatisgratäng som cocotte. Till efterrätt serverades Adolf Fredriks äppeldessert. Gott vin drack vi till huvudrätten och gott te drack jag till efterrätten.

Eftersom jag tillbringar större delen av mitt pensionärsliv i Skåne och inte så ofta är i min lilla lägenhet i Stockholm var det länge sedan jag hade tillfälle att komma till ett samkväm. Tiderna för Idun och mina resor har inte sammanfallit. Nu var det roligt att träffa alla igen, Agneta, Anita, Antoinette (alla som märkligt nog har namn som börjar med A) och Margareta och alla ni andra – att få tillfälle att träffa er har stor betydelse. Här finns en skön känsla av samhörighet som är mycket speciell för Sällskapet Nya Idun.

image

 

 

Vid pennan Eva Öhrström