”En Qvinna läkare!”

Höstens andra sammankomst gick även den av stapeln på Odd Fellows –  nu i ett av de mindre rummen. Vi var  52 förväntansfulla som samlades där och blev hälsade välkomna av ordförande Lotty Nordling.

Kvällens föredrag handlade om  Karolina Widerström 1856-1949, Sveriges första kvinnliga läkare. Och Lisa Öberg, docent i historia, berättade väldigt medryckande om henne.
Widerström såg sig som en slug kapten då hon mycket diplomatiskt och diskret kryssade sig fram i karriären och lyckades kringgå lagar och regler där mycket var förbjudet för kvinnor. Men det var dock tillåtet för kvinnor från 1870 att ta läkarexamen och utöva läkaryrket, men däremot inte att ha en statlig läkartjänst. Då öppnade hon istället en egen privat praktik i Klara-kvarteren. Den blev en succé: många stockholmskvinnor ville inte gå till manliga läkare och de flockade sig snabbt hos Widerström.
Hon stred också för sexuell upplysning och emot den reglementerade prostitutionen. Denna hennes gärning drevs senare vidare av Elise Ottesen Jensen, som tog vid. Dessutom ledde hon flera feministiska nätverk – i och utanför Nya Idun, och t.ex. Ada Nilsson i Fogelsta-gruppen var en nära vän.
Långt före sin tid var hon, när hon föreslog och grundade en moderskapsförsäkring, som 1938 blev dagens föräldraförsäkring.
Från att ha börjat sitt liv under mycket knappa omständigheter blev hon senare i livet förmögen.
Vi lärde oss mycket om denna modiga, imponerande och målmedvetna kvinna

Eva Blombergs bok En Qvinna läkare – doktor Karolina Widerström,  fanns till salu under kvällen.

Vi serverades en väldigt god ugnsbakad regnbågslax med hummersås och potatisduchess. Berikade till kropp och själ gick vi nöjda ut i den ljumma kvällen.

Vid pennan Anna Strååt