Julfesten 2023 Ruths garderob

Den 7 januari 2024 firades 2023 års julfest, som hade planerats med Nya Iduns första tid i åtanke, nämligen ett program där iduneserna själva deltog i förberedelser och övningar inför uppträdanden som tog sin början redan i november.
Ingela Bendt utgjorde ankaret för att få till festligheterna, men hade hjälp av ett tiotal idunesiska mannekänger, två påkläderskor och de som stod för praktiska åtaganden nödvändiga för en dylik fest – klubbmästare, pianospel och fotografering av ©Ewa Stackelberg: bilder här fotograf.
Som traditionen bjuder inleddes festen med tre julsånger komponerade av våra tidiga idunesiska systrar. 

Temat för programmet var ”Ruths garderob – en modehistoria” som också var titeln på Ingela Bendts bok och handlar om hennes mammas garderob med klänningar och accessoarer från större delen av 1900-talet. Ingela tog oss med på en moderesa genom sex decennier med mannekängande iduneser iförda Ruths kläder på catwalken.

Totalt deltog 106 personer i festen. Många bar tidstypiska kläder från någon period under 1900-talet, arvegods eller andra vintagekläder. Festen hölls på stiliga Odd Fellow huset på Västra Trädgårdsgatan vid Kungsträdgården. Personalen gjorde sitt yttersta för att vårt program skulle kunna framföras på bästa sätt mellan serveringen av hummersoppan, den ungsbakade rödingen, chokladbollarna och det goda vinet.  

Vid pennan Britt Östlund