Publikt

Nya Iduns logo

Här presenteras medlemmars aktuella föredrag, utställning, konsert, nyutgivna bok osv.

                2 0 2 4

                2 0 2 3

Birgitta Liebenholtz har på Lava Förlag i december 2023 utgivit ” Skogsrapporter”, ett skönlitterärt verk om människans förhållande till natur, sorg och sökande efter mening.
Elisabeth Grate
bokförläggare, som prickat in två nobelpristagare – Modiano och Le Clézio –  under 2000-talet (!), fick Naglerpriset för enastående engagemang i att introducera internationella författare för svenska läsare. Hon är en ”… ovanlig förläggardrottning!”
Petra Lindvall
 vann, tillsammans med två andra, Haninge arkitekturpris 2023. Se Köksträdgården i Jordbro Jordbroborna önskade en större mötesplats och fick en grön, lummig, surrande köksträdgård, ett rum där samvaro, ätliga växter, bär och frukt är det centrala.
Inger Wästberg
har givit ut boken Art Jewellery – A Personal Perspective  om den samtida svenska smyckekonsten och dess kontext (tillsammans med ett rikt bildmaterial) efter en föreläsning hon höll på Rian designmuseum. Inger har aktivt samlat, burit och ställt ut smyckekonst under 2000-talet. Bibliotekstjänst ger helhetsbetyg 4 av 5.
Tin Andersén Axell har utställning på Galleri Grip med sina kostymskisser från Gösta Berlings saga. 2-7/12 Celsiusgatan 2.
Anna Strååt
piano, ger en solokonsert på Thielska galleriet 5/12 kl 18. Se hemsidan www.thielskagalleriet.se
Ann-Christin Biel, sång och Elise Einarsdotte, piano medverkar bland fler vid en konsert i Grünewaldsalen 3/12 som tillägnas Tranströmer och tonsättningarna av hans dikter ur samlingen ”Här är jag lycklig”. 
Elizabeth Bonde Hatz
 är återigen representerad på Arkitekturbiennalen i Venedig. Denna gång i gruppen som valts ut att representera Irland med In Search for Hy-Brasil: Irish Pavilion at Venice Architecture Biennale 2023, som handlar om några av Irlands öar och deras “resilience” och unika kulturer. Allt material i utställningen kommer tillbaka till  Irland och de andra öarna efter utställningen slut.
Ulla Forsell, glaskonstnär, får Prins Eugen-medaljen för sin framstående konstnärliga gärning.
Marie Hafström är medredaktör och medförfattare till I det ljusa Småland – en berättelse om Smålands trädgård bland flera författare, forskare och experter med specialkunskaper i bl.a. geologi, byggnadsstilar, arkeologi och kulturgeografi. Boken, som lanseras  på olika museer och på Bokmässan, gavs högsta betyg av Bibliotekstjänst i Lund.
Ann-Christin Biel, verksamhetschef för Svensk Musik, är initiativtagare till och redaktör för nyutgivna notutgåvan ”Här är jag lycklig” med 28 tonsatta dikter av T. Tranströmer. Kompositörer är bl.a. Sven-David Sandström, Victoria Borisova-Ollas, Margareta Hallin, Anders Eliasson och Britta Byström.
Hedvig Hedqvist journalist och författare, har kommit ut med boken Estrid Ericson – en biografi. Bokrelease på Svenskt Tenn 4/10.
Annika Levin är co-curator och producent av årets version av Nobelljuset 2-10/12 på uppdrag av Nobelprismuseet med stöd av bl.a. Stockholms stad.
Eva Nikell ger tillsammans med Kristina Håkansson musikföreställningen En resa i text och toner – med livet som insats under jazzfestivalen i Stockholm. Jazziga toner och tänkvärt om resor – inre och yttre. 15/10 kl 19  i Hjorthagens Kulturhus stockholmjazz.se myrs
Päivi Ernkvist aktuell tom 30/9 med utställningen Container på Konstakademien – en tidsvandring från hennes 50 år som keramiker. https://konstakademien.se/events/paivi-ernkvist.
Mischa Billing
talar 19/9 i Linköpings Domkyrka: ”När en hint av sorg känns, då är det gott på riktigt” www.svenskakyrkan.se/linkoping .
Birgitta Evengård
har tillsammans med Tomas Thierfelder i Swedish University of Agriculture publicerat ett kapitel om hur digitaliseringen i nordiska länder kan bidra med en hållbar utveckling i samband med klimatförändringarna och särskilt vad gäller hälso – och sjukvård: Responsible health management across the Nordic Region in a OneHealth climate change perspective. I Nordforsk: Fast Track to Vision 2030 sid 102-106.
Birgitta Wistrand, Barbro Hedvall m.fl. medverkar i ett seminarium om visionären och idunesen Sophie Leijonhufvud Adlersparre 1823–1895 Konstakademien 19/9.
Ellen Nisbeth
violast, får Sixten Gemzéus stora musik­stipendium 2023. Hon har sedan sin uppmärksammade debut 2012 blivit en av de främsta altviolinisterna internationellt, konstaterar juryn. Hon har bländande teknik, stor musikalitet och publikkontakt samt stark scennärvaro. Stipendiet är på 500 000 kronor – det största svenska musik­stipendiet.
Christina Tobeck är musikhistorisk ciceron i fyra konserter med Vadstenasolisterna från Vadstenaakademien – med början i Stockholm 23/5. Se Program
Britt Dahlström berättar om litterära sällskap – bl.a. Ture Sventons vänner, som har mottot Använd bara pitolerna i nödfall! – lörd 29/4 kl 14 i Vallentuna bibliotek. Fri entré.
Claudia Lindén, professor i litteraturvetenskap, samtalar med Lena Fries-Gedin och Karin Lidén om deras nyutkomna samling brev från Alfhild Agrell till Ellen Key: på Rönnells antikvariat torsd 27/4. Boken heter ”Nyss fått ditt bref. Och svarar så här!”
Ylva Eggehorn och Anna Strååt ger ett lyrik – och musikprogram i Djursholms kapell torsd 20/4. Fri entré.
BIP Britt-Ingrid Persson skulptör, är aktuell med utställningen Flätat på Nordostpassagen  på Djurgården. Vernissage lö 18/3 kl 13.  Se mer: BIP.
Märta Holkers
utkom 9/3 med boken ”RAGNHILD GODENIUS – Pionjär inom svensk studiokeramik” Godenius var finlandsvensk skulptör och keramiker 1877-1966, den första i Sverige som byggde en verkstad med egen brännugn och den enda som använde starkeldsglasyrer till sin färgstarka, kraftfulla och egensinniga konstkeramik. Hon samlevde med skulptören Gerda Sprinchorn, båda medlemmar i Nya Idun. Holkers rikt illustrerade bok är den första presentationen av denna egensinna konstnärs liv och konstnärskap.
Dilsa Demirbag-Sten journalist och författare är medgrundare till Berättarministeriet, som nu får nationellt uppdrag av Skolverket för sina språkutvecklande metoder. Se artikel i SvD Perfect Guide 4/3.
Suzanne Unge Sörling har 1/2 emottagit H.M. Konungens medalj i 8:e storleken i Serafimerordens ljusblå band ”för betydande insatser som förmedlare av kunskap om de gamla medelhavscivilisationerna”.
Karin Lind konstnär och scenograf, har fått en bok skriven om sig: KAKOFONI OCH STILLHET HOS KARIN LIND, som handlar om tre decenniers scenografi, måleri, skulptur, offentliga verk mm skriven av Ann-Marie Tung Hermelin.
Margareta Jonth har givit ut boken Klädd i Nås om klädskicket och livet i den gamla Västerdalssocknen Nås. Boken handlar om tillåtet och förbjudet i garderoben och utgår från dokument från 1603 och framåt, reseberättelser från 1722 och bevarade allmogeplagg från 1770-talet. Rikt illustrerad. Boken har prisats: Årets Hembygdsbok i Dalarna 2023
Görel Cavalli-Björkman
s nya bok Tingens Poesi, Liv och död i europeiskt stillebenmåleri 1600-1900 utkom 1/3 på Votum förlag. Med utgångspunkt från boken blir det ett seminarium på Nationalmuseum 31/3  kl 15. Anmälan på museets hemsida. Fri entré.
Tjia Torpe ledare i Fogelstadsgruppen, som nu har utställning om sin verksamhet på Galleri Bergman 13-18/1 Se programmet här °               

                2 0 2 2

Hillevi Ganetz har tillsammans med Karin Hansson och Malin Sveningsson (red) varit redaktörer för en antologi om #metoo-rörelsen i Sverige och dessutom skrivit. Boken kom ut på Nordic Academic Press (Lund) dels som pappersbok, dels på nätet. Den handlar om maktordningar och motstånd, utveckling, konsekvenser och strategier ur forskarperspektiv. Den ger större kunskap om särskilda riskfaktorer och pekar även ut strategier för att motverka förtryck och möjliggöra förändring. Projektet finansierades av Vetenskapsrådet (nr 2018-01824).
Ingrid Svensson
har nu utkommit med den  avslutande delen: Klara Johanson Dagbok andra delen 1926-1948. (Se nedan om första delen!)
Svenska Akademien har tilldelat Ingrid Svensson forskarstipendium ur Stina och Erik Lundbergs stiftelse.
Kristina Henschen har i samarbete med Allan Förberg och Pablo Torres producerat 5 kortfilmer om hur radiohjälpen gör skillnad i Ukraina. De besökte Ukraina för att undersöka hur vårt omfattande stöd till projektet ihop med Unicef och Läkare utan Gränser gör skillnad. Filmerna sänds i SVT och på SVT Play.
Eva Öhrström, professor em. musikvetenskap, gav i somras ut boken  Alla fredagsaftnar samlades man. Salongsliv genom århundraden (Natur & Kultur) en kort presentation av salongslivet i Frankrike, i tysktalande länder och i Sverige.
Christina Tobeck, musikforskare, författare och redaktör, har av Kungl Musikaliska Akademien tilldelats Medaljen för Tonkonstens Främjande. ”Tobeck har sedan 1970-talet varit en mångfacetterad kraft i svenskt musikliv. Hon är en betydande tillgång i encyklopediska projekt som Levande musikarv och som mångårig medarbetare på Sveriges Radio har hon kommit att bli en folkbildare i ordets finaste bemärkelse. Hennes biografi över Karl-Birger Blomdahl är redan ett standardverk, men hon har också lyft fram flera kvinnliga musikpionjärer, vilkas betydelse annars hade förblivit förborgad för dagens konsertpublik. … och har ett uthålligt engagemang för Vadstena-Akademien.”
Ann-Marie Lysell har med sin nyligen bortgångne man Sven-David Sandström nyinstiftat körpriset ”Sven-David Sandström Choral Composition Awards”. 29/10 uruppförs i  Berwaldhallen det första vinnande verket – utsett av en internationell jury – för kör a cappella av Matthew Peterson, en av Sandströms forna studenter vid Jacobs School of Music vid Indiana University i Bloomington, USA. Verket kommer också att framföras av några ledande körer i världen.
Inga Lundblad, förr läkare på det mansdominerade Scania, har givit ut boken FÖRETAGSHÄLSOVÅRD – Mitt kvartssekel som företagsläkare, där hon bl.a. beskriver hur motverka uppkomsten av belastningsskador, särskilt hos kvinnliga bensinmotormontörer.
Nanna Stefania Hermansson har utkommit med boken Nordiska samtal 1944–1955 om systrarna Vera och Greta Oldbergs sammankomster i sitt hem i Gamla stan i Stockholm för att främja nordiskt samarbete efter andra världskriget. Deltagarna från de nordiska länderna var dåtida eller blivande makthavare. En stiftelse bildades, som är knuten till Svenska Akademien. Hermansson, som var ledamot i stiftelsen, har i denna skrift beskrivit verksamheten och dess följder på ett sätt som inte gjorts tidigare.
Lena Holger deltar i ett samtal i Bokförlaget Stolpes pod om Hilma af Klint och kvinnliga konstnärer runt sekelskiftet 1900. Se  länk! https://poddtoppen.se/podcast/1589393217/stolpe-stories
Sophie Tolstoy Regen skådespelare, medverkar tillsammans med kollegan Lena Carlsson i föreställningen Kallelsen om författaren och idunesen Anne Charlotte Leffler på Strindbergs Intima teater. Där pågår en Leffler-festival 15-16/10, där också andra framträdanden tillägnas författaren och dramatikern, som på sin tid var mer spelad än Strindberg. Biljetter på www.strindbergsintimateater.se
Catharina Grünbaum har tillsammans med Åke Lundqvist givit ut en bok om Alf Henrikson: Vägen genom H. Det är dels en levnadsbeskrivning och dels om Henriksons litterära verksamhet med analyser av hans texter.
Britt Dahlström repriserar återigen sitt intressanta föredrag om Kronprinsessan Margareta – 5/10 kl 15, Vä Finnbodavägen 11 B i Sjösala. Simone Ek tar emot  070 1170676.
Britt-Ingrid Persson BIP visar sina skulpturer på Kungsholms strand 171. Det ingår i Konstrundan på Kungsholmen 17-18/9 kl 11-17. Se mer: folder_A4_2022
Britt Dahlström
 kommer i höst att reprisera sitt intressanta föredrag om Kronprinsessan Margareta som hon höll i början av året (se nedan!) Vallentuna bibliotek 10/9 kl 14.
Ann-Marie Lysell viola, medverkar tillsammans med kollegor ur Hovkapellet i välgörenhetskonserter för Ukraina i Torsångs k:a 26.5, Åhls k:a 27.5 och Avesta Art 28.5. På programmet står klarinettkvintetter av Mozart och Brahms.
Ingrid Svensson har fått Samfundet De Nios Vinterpris, 100 000 kronor.
Hillevi Martinpelto
och Ingrid Tobiasson, ackompanjerade av Bengt Forsberg, sjunger duetter 2/4 i en konsert i Allhelgonakyrkan.
Ingrid Svensson
 har givit ut idunesen Klara Johansons dagböcker del 1 av 2: 1912-1925. K.J. var litteraturkritiker, essäist, översättare, rösträttsentusiast och kvinnosakskvinna – en vass analytiker, briljant stilist och bitsk humorist. Genom dagboksanteckningarna får vi insyn i tiden för båda världskrigen, speglat genom K.J.:s temperament. Här samsas litterära, filosofiska betraktelser och dagspolitiska kommentarer med naturbeskrivningar och inblickar i de stockholmska kulturkretsarna –  synnerligen läsvärt!  Hennes associativa essäistik, som har sin bas i djup bildning och fördomsfrihet, är levande, uppfordrande läsning.
Catharina Grünbaum, tidigare språkvårdare på Dagens Nyheter och skribent, är redaktör för och den ena huvudförfattaren av biografin–författarporträttet Vägen genom H, om tidningsmannen, författaren, historikern dagsversskribenten m.m. Alf Henrikson.  Den andra huvudförfattaren är kulturjournalisten (DN) Åke Lundqvist. Boken kom ut i december 2021.
Britt Dahlström Sällskapets f.d. arkivarie, berättar om Kronprinsessan Margareta – den intressanta fembarnsmamman och moderna yrkeskvinnan, som var idunes och ställde ut sin konst hos oss: Vallentuna bibliotek 22/1. Inför föredraget var Britt i kontakt med kungahuset och fick ta del av privata uppgifter och bilder att visa.

                2 0 2 1

Ingrid Svensson, fil.lic. (litteraturvetenskap) var under 2021 huvudredaktör för ett specialnummer av tidskriften Biblis, som uppmärksammade att Marcel Proust föddes för 150 år sedan – 1871.
Eva Nikell,
 ordförande i Oktoberteatern, Södertälje, samtalar 29/11 18.30 med författaren Ali Esbati om hans bok  Tio år efter Utöya.  Fri entré.
Marianne von Baumgarten-Lindberg, 
barnboksexpert och redaktör  får Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2021. Hennes avtryck i barnboksvärlden beskrivs som ”outplånliga”. Hon startade Barnens bokklubb och grundade och drev även Barnens bokhandel och jobbade för bl.a. Läsrörelsen och är fortfarande en av de drivande bakom tidskriften Opsis Barnkultur. Tack vare henne har flera generationer fått tillgång till barn- och ungdomslitteraturen.
Elise Einarsdotter välkomnar till sin musiksalong på Oktoberteatern sönd 21/11.
Lena Holger ger ut boken ”Lisa Bauer, tecknare och glaskonstnär” – en härlig och vacker bok om denna fina och tyvärr inte så kända konstnär. 
Inga Lewenhaupt
, fd museichef vid Drottningholms  teatermuseum, har vid Heidelbergs universitet deltagit i ett forskningsprojekt om kungliga sommarslott på 1700-talet och bidragit med kapitlet Musik und Theater in der Sommerresidenz Drottningholm (1744-1791) med bl.a. ny forskning beträffande framförd repertoar. Den nyutkomna rapporten (på tyska) finns att köpa som bok och att ladda ner. Se Fürstliches Arkadien
Carina Beckerman
ger ut en ny bok: Peggy – A Flapper in Hollywood  om Margaret Mitchell, som skrev Borta med vinden. Boken är på engelska och ska säljas bla i USA. I Sverige finns den på Hedengrens, Engelska bokhandeln, Bokus osv.
Elise Einarsdotter
, pianist, har emottagit ett pris ur Monica Zetterlunds minnesfond.
Ute Römling 
ställer ut Impressioner – foton av små saker i vardagen – i Vallentuna kulturhus 10/8-12/9. Hon finns på plats 28/8 och 4/9.
Ulla Forsell glaskonstnär, pionjär inom svenskt studioglas, har utställning på Galleri Sebastian Schildt  20/3-10/4.  De skimrande verken av spillbitar komponerar hon i mönster som påminner om rytmen i t.ex. parkettgolv eller murstenar.
Ingegerd Möller
konstnär, Nya Idun, gav efter sin död 2018 hela sin kvarlåtenskap åt Konstakademien, som nu  visar allt i en utställning tom 14/3.
https://konstakademien.se/events/ingegerd-moller/
https://www.svd.se/valkommet-aterseende-av-bortglomt-livsverk
https://www.dn.se/kultur/ingegerd-mollers-lustfyllda-livsverk-visas-pa-konstakademien/
Ingrid Tobiasson sjunger tillsammans med pianisten Johan Ullén i en nyinspelad konsert från Uppenbarelsekyrkan: Aftonland med musik av Ullén, Rangström, de Frumerie och Tauro. Aftonland är nr 3 av inspelningarna nedan.
Anna Lindhagen
 (1870–1941) och Emilia Broomé (1866–1925) f.d. medlemmar i Nya Idun, är två av kvinnorna som beskrivs i den nyutkomna boken ”Efterlivets politiska berättelse” av Jörgen Lundälv. Den handlar om kvinnor i socialpolitiken, både historiskt och hur vi kommer ihåg dem idag.  https://premissforlag.se/bocker/efterlivets-politiska-berattelse-kanda-och-okanda-kvinnors-kamper-socialpolitiken/

                  2 0 2 0

Ann Eriksson, fotograf och skribent, har under året utkommit med boken Den rör mitt hjärta – om skulptören Liss Erikssons offentliga verk – som hon fotograferat, skrivit och formgivit.
Stina Odlinder Haubo och Ursula Sjöberg, är medförfattare till  boken Tapeter genom tiderna – Perspektiv från världsarvet Engelsbergs bruk. Boken vann Svenska Publishingpriset 2020 i kategorin bildverk, med motiveringen: ”För ett kulturarv dokumenterat med ömhet, detaljrikedom och kunskap.” Texten bygger på föredrag som hölls på Engelsbergs bruk hösten 2018, när en tredje idunes, Elisabet Stavenow Hidemark, då nyss fyllda 90, deltog som åhörare och blev hyllad för sin forskning och sina böcker om de svenska tapeternas historia.
Britt Dahlström 
håller föredrag om Elin Wägner: ” Miljö, fred och framtid” på Vallentuna bibliotek lördag 21/11.
Kajsa Mattas, skulptör, har tilldelats årets Sergelpris, som delas ut vart femte år. Hon är den andra kvinnan som har fått priset. En utställning med Mattas verk pågår på Konstakademien 17/10 – 22/11.
Gunilla Lundgren, författare, fick 20/10 Kungliga Sällskapet Pro Patrias guldmedalj i 12:e storleken ”För medborgerliga förtjänster”. Hon har också, som läsfrämjare, blivit nominerad  till årets ALMA-pris.
Laura Netzel 1839-1927, pianist, kompositör och dåtida medlem i Nya Idun, har nu häromdagen, sent omsider, fått sin pianokonsert uruppförd! Peter Friis Johansson var pianosolist tillsammans med Norrköpings symfoniorkester.
Lisa Munthe, filmare och filmproducent vid Stockholms universitet, är medarbetare i ANEKDOT, det digitala bildningsmagasinet där Sveriges bästa humanioraforskare berättar, förklarar och fördjupar i ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien  www.anekdot.se Hör t.ex. en nyligen   publicerad ljudsatt essä om Fredrika Bremer i England. http://csp.screen9.com/video?auth=MJf0AogRW6ZVKj_2am41wxkm1ngtpZzL39PKe4a9MvUls0zhbqnqUw
 Charlotta Huldt, sångerska, bjuder  in till Jubileumskonsert vid Jenny Lind-statyn på Djurgården för att fira Jenny Linds 200-års jubileum  26/8 med favoriter ur Jenny Linds repertoar samt ur programmet som Charlotta sjöng under turnén i USA som Jenny Lind-stipendiat. Utomhuskonsert: håll avstånd!
Ingrid Tobiasson, mezzosopran och hovsångerska, har tilldelats den kungliga medaljen Litteris et Artibus efter en mycket lång karriär, som fortfarande pågår. Hon debuterade som Amneris i Aida på Folkoperan 1985, vilket resulterade i ett sensationellt genombrott. Ett andra genombrott kom på Kungliga Operan som Elisabetta (Elisabeth I) i Donizettis Maria Stuarda. Efter det har hon – ständigt i främsta ledet – gestaltat en mängd mångskiftande roller, där Verdis och Wagners dramatiska mezzopartier på Kungliga Operan varit basen: Azucena i Trubaduren, Eboli i Don Carlos, Mrs Quickly i Falstaff, Ortrude i Lohengrin, Fricka i Ringen och Kundry i Parsifal. I februari 2021 gör hon Modern i Paula af Malmborgs nyskrivna opera Mytomania på Göteborgsoperan, samma månad som hon fyller 70 år.
Ylva Eggehorn, poet och Anna Strååt, pianist framför lördag 16/5 ett lyrik-och musikprogram i den inspirerande miljön på Vårstavi i Grödinge, Tullinge. Det är den danske psykiatrikern Poul Bjerres (1876 – 1964) kombinerade villa och praktik, som innehåller en imponerande fin konstsamling med verk av bl.a. Gaugin och prins Eugen och en mängd skulpturer. Vårstavi drivs av en stiftelse, som anordnar kurser och program av olika slag. 
Nina Burton 
har tilldelats årets Övralidspris om 300 000 kr. Motiveringen lyder: ”För en lärd och elegant essäkonst med vida perspektiv i tid och rum”. Prisutdelningsceremonin brukar hållas på Verner von Heidenstams födelsedag den 6 juli, men är uppskjuten på grund av coronapandemin.
Eva Lange, Humlan Lange och Inez Jönsson har vernissage på sin utställning Generations den 14 mars på Gallri Bellenius Ulrikagatan 14.
Ute Römling har tillsammans med tre kollegor gett ut boken Microbial Cyclic Di-Nucleotide Signaling på Springer förlag. Den handlar om hur våra celler tar emot och överför signaler av sk. ”budbärare”. Mikroorganismer och bakterier reagerar på liknande sätt. Boken handlar främst om budbärare som finns i bakterier som styr en viss beteende
Eva Nikell och Kristina Håkansson arrangerar föreställningen Fyra kvinnor är fler än tre män  där fyra kvinnor berättar, reciterar och sjunger och tre män trakterar instrumenten.  13 och 15 mars på  teatern Improvisation & Co på Hagagatan 48.  Föreställningen präglas av individuella berättelser och jazzmusik.
Agneta Gussander har tillsammans med Magnus Persson en utställning på Kulturhuset Multeum i Strängnäs, som pågår 1/2 – 4/4. 7/2  ger Agneta föredraget  Trädgårdens kultur.
Josette Bushell-Mingos National Black Theatre of Sweden presenteras i tidskriften Situation Stockholm nr 267 , december 2019.
Meta Velander och Yvonne Lombard har fått svenska teaterkritikers förenings hederspris (som delas ut enbart en gång per decennium!) ”De senaste åren har vi mött dem som dynamisk duo med temperament som perfekt kompletterar varandra. En duo där bettet i replikerna bara överträffas av deras förmåga att gestalta mjukgörande melankoli.”
Karin Aspenberg
 blev 1/1 utnämnd till ny chefsredaktör för Grönköpings veckoblad – världens äldsta satirtidning, som startade 1902. Hon är därmed första kvinnan på den posten.

                 2 0 1 9

Margareta Ihse, professor emerita,  har av  SSAG (Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi)  tilldelats Johan August Wahlbergs medalj i guld för sina stora och banbrytande insatser för forskning i naturgeografi. SSAG vill med medaljen också uppmärksamma hennes roll som tidig kvinnlig föregångare, dels inom sitt fält, dels inom naturgeografin som helhet.
Eva Öhrström, professor em.musikvetenskap, har givit ut och kommenterat Felix Mendelssohn-Bartholdy och Adolf Fredrik Lindblad. Brevväxling 1827-1847. Även på tyska.
Ann Petrén har tilldelats Svenska Akademiens teaterpris 2019.
Elise Einarsdotter har av Musikaliska Akademien tilldelats Medaljen för Tonkonstens främjande ”för sin djupt själfulla musikgärning som jazzpianist, kompositör, bandledare och pedagog. Hon är en särpräglad och mycket betydelsefull röst i det svenska musiklivet.”
Charlotta Huldt
bjuder in till Opera- och Julallsångskonsert den 4 december i S:t Johannes kyrka. Varm, vacker och stämningsfull musik av Mozart, Puccini, Händel och Adam mfl. . Varm glögg och pepparkakor i pausen!
Mari Pårup har julöppet i sin verkstad  29 + 30 november Ringvägen 72.  Det visas keramik av Mari Pårup och silver och järn av Ann-Louise Messing.
Ulla Forsell visar glas och Maria Åström textil på Bjurholmsgatan 1-11 där det är julmarknad 14 december.
Katarina Ewerlöf har tilldelats kungliga guldmedaljen Litteris et artibus.
Elise Einarsdotter och Olle Steinholtz möter stråkkvartetten EricsBergskvartetten på Teaterstudio Lederman den 25 oktober med musik och poesi. Den 26 oktober kommer också trumpetaren Peter Asplund dit och man spelar musik bland annat av Elise Einarsdotter.
Gunilla Lundgren belönas av Stockholms kommunfullmäktige med 2019 års Katarina Taikon-pris för insatser som främjat mänskliga rättigheter i Stockholm.
Lena Lervik möter Thomas Qvarsebo Fragment i terracotta och stål. Vernissage lördagen 19/10  Galleri Eva Solvang  Grevgatan 26.
Agneta Gussander ställer ut Målningar 28 september – 16 oktober på  KKK Konstmagasinet vid Stortorget i Katrineholm.
Elise Einarsdotter, pianisten och kompositören, vann 2019 års P2 Jazzkattens specialpris Guldkatten! Grattis!
Ylva Eggehorn har skrivit en poetisk pjäs om Hjalmar Bergman, Hjalmar och vår Herre, som spelades på Stadra teater i somras. 15/10 berättar hon om arbetet med pjäsen på Timmermansgården på Timmermansgatan 46.
Anna Holst, arkitekt SAR, har på senare år debuterat som deckarförfattare. I höst kommer Blå diamanter, en fortsättning på Meteoriter, metaller och mord (2018) på  Ultima esperanza books.
Elizabeth Hatz, arkitekt SAR, blev vald av Sveriges Arkitekter till sakkunnig juryledamot för tävlingen om att omdana Klas Anshelms fina Stadshall i Lund till en ännu mer välkomnande och inbjudande byggnad. Tävlingen avgjordes i juni och projektet beräknas komma igång inom en snar framtid. Vinnare blev White Arkitekter med förslaget “The Stage is set”.
Elisabeth Grate Bokförlag har Vårmarknad onsdagen den 5 juni 15-19 på Klippgatan 16 på Södermalm.
Rebecka Tarchys har mottagit Samfundet S:t Eriksbelöningsplakett och pris på 50 000 kr med motiveringen ”För att hon under en lång journalistisk gärning med värme, skärpa, underfundighet och en vass penna granskat stadsbyggandet och det kulturella livet i Stockholm. Med sin djupa kunskap om mode, design, konsthantverk, fotografi och arkitektur har hon på ett oefterhärmligt vis inte bara speglat tidsandans skiftningar i Stockholm under olika epoker med start i 1960-talets ungdomsrevolt, utan också bidragit till mångfalden av kulturella uttryck.
Med sitt stora engagemang och sin breda sakkunskap deltar hon aktivt i dagens stadsbyggnadsdebatter, inte minst som ledamot i Stockholms Arkitektförenings styrelse.”
Ottilia Adelborg (invald 1888) är föremål för en podd utgiven av Riksantikvarieämbetet, K-PODD 48 Ottilia Adelborg – den svenska bilderbokens skapare. Ottilia har också en facebookssida där man kan läsa hennes dagbok. Uppgifterna kan läsas på K-blogg.
Elise Einarsdotter inbjuder 12/5 till Elises salong med Bob Hansson på Oktoberteatern i Södertälje.
Elizabeth B Hatz deltar i Arkitekturvisioner: Skeppsbron, den första i en serie utställningar där några av Sveriges främsta arkitekter tar sig an frågan: vad vill vi att vår stad ska vara? Vernissage  26/4 -9/6. Utställningen pågår i Boxen, ArkDes.
Ann-Sofie Ohlander har skrivit om iduneserna Ellen Fries, Karolina Widerström och Hedda Andersson i Svenskt Kvinnobiografiskt Lexikon, nätadress skbl.se, kommer också i bokform. Ann-Sofies och Ulla-Britt Strömbergs bok Tusen svenska kvinnoår har utkommit i sin fjärde upplaga.
Iwa Boman i rollen som Victoria Benedictsson i Isjungfrun, en pjäs av Cecilia Sidenbladh och i regi av Lena Söderblom. Spelas på Strindbergs Intima Teater  29/3  – 7/4.
Kerstin Kärnekull höll ett brandtal på Arkitekturgalan 20/3 om våra bostäder. Följ länken https://vimeo.co/325614897.
Monica Lauritzen har belönats av Samfundet De Nio med De Nios Vinterpris på 100.000 kr.
Sonja Svensson har belönats av Samfundet De Nio med Astrid Lindgrens pris på 200 000 kr.
Lydia Wahlström (invald 1901) är föremål för en ny biografi av Ingrid Pärletun, Lund. I ett samtal med historikerna Karin Kvist Geverts presenterar hon sin bok på Kungliga Biblioteket onsdagen den 6 mars.
Josette Bushell-Mingo har fått Expressens teaterpris 2018.
Gunilla Lundgren har fått Expressens barn- och ungdomskulturpris Heffaklumpen 2018. I 30 år har hon satt världsförfattarna på blå linjen till Rinkeby.
Gunilla Bergström har  den 29 januari  2019 tilldelats kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus.
Elise Einarsdotter med Elises salong medverkande Peter Asplund, Olle Steinholtz och Ericsbergskvartetten söndagen den 24 mars på Oktobertetern.
Britt Dahlström berättar om kronprinsessan Margareta och drottning Louise på Vallentuna bibliotek lörd den 30/3.
Gunilla Lundgren har fått Feministiskt perspektivs Stora Feministpris 2018 med motivering: ”Författaren, läsaktivisten, folkbildaren och möjliggöraren Gunilla Lundgren har, som få andra, genom hela sin gärning väckt hopp, drömmar  och insikter om berättelsens betydelse, både egna och andras. Gunilla Lundgren har inte bara tagit Nobelpristagare  till Rinkeby. Hon har också placerat Rinkebybarnen i världens centrum- Världens by- och spridit deras röster och reflexioner tillbaka in i världslitteraturen.
Sonja Svensson har publicerat en bok, Barnavänner och skolkamrater, svenska barn- och ungdomstidningar 1766-1900 sedda mot en internationell bakgrund, där flera äldre medsystrar i Sällskapet Nya Idun nämns och även förekommer i bild. Utgiven på Carlsson bokförlag.  Barnpress har varit ett specialintresse för Sonja som förutom avhandlingen om Folkskolans Barntidning (1983) har resulterat i åtskilliga tryckta studier.

                 2 0 1 8

Ann Eriksson, fotograf och skribent, har under året givit ut  boken Ett ateljéhus på Söder, som hon fotograferat, skrivit och formgivit.
Maria Åström välkomnar oss till Julmarknad i ateljeerna på Bjurholmsgatan 1-11 lörd 8/12.
Malin Falkenmark, professor i Stockholm Resilience Center mottog 2018 det stora internationella miljöpriset BLUE PLANET PRIZE. Hon apostroferades  för sin nyskapande roll inom global hydrologi, sin syn på vattnet som biosfärens blodomlopp,  sin distinktion mellan grönt och blått vatten inom jordbruksproduktion, sina komparativa analyser av nationell vattentillgång och sin studie av samspelet fattigdom, hunger och vattenbrist i Afrika.Sedan 1992 delas priset årligen ut i Tokyo till två framträdande internationella forskare. Bland 50-talet tidigare prispristagare återfinns enbart två svenskar och fem kvinnor.
Monica Lauritzen har givit ut en biografi Karl Warburg. Den varsamme vägvisaren på Bonniers förlag. Här lär man känna en orättvist bortglömd storhet i Sveriges kulturhistoria. Som ledande kritiker under 1880-talets ”moderna genombrott” stod han för en liberal kvinnosyn – till skillnad från sin vän August Strindberg. Som litteraturhistoriker var han den förste som kartlade Sveriges nyare litteratur. Han var verksam som professor. och skapade Nobelbiblioteket och gjorde andra viktiga kulturpolitiska insatser. Warburg är intressant och minnesvärd också därför att han är en av de judar som haft stor betydelse för vår svenska kulturella självbild.
Lena Kjersén Edman ger ut boken Vad ska vi läsa i bokcirkeln? Lästips och hur vi får fart på samtalet på Btj förlag.
Lena Lervik Skulpturer på Galleri Cupido Svartmangatan 27. Vernissage den 1/12. Utställningen öppen till den 16/12.
Elise Einarsdotter, Marika Lagercrantz och Margareta Bengtson ger Elises salong med Anita Goldman och Olle Steinholtz på Oktoberteatern den 24 november.
Charlotta Huldt  sjunger in julen 15/12 i Johanneskyrkan: Klassiska julsånger varvas med musik av bl.a. Mozart, Händel, Bach med en stråkensemble under ledning av Johannes Rydén.
Monika Björk och Eva Kaijser gjorde succé med TV-serien ”Fröken Frimans krig” om kvinnor som tog sig ton i gamla tiders manssamhälle. Nu debuterar de på Klara Soppteater med ”Nacka tupp” där iduneserna Anna Whitlock och Ester Blenda Nordström stöter ihop i en hönsgård. Här ställs den trötta rösträttskämpen mot den frejdiga unga journalisten som minsann vet hur man nackar en tupp.
Wilhelmina Lagerholm.  Waldemarsudde visas fram till den 19 februari nästa år utställningen ”Konstnären som fotograf” där Wilhelmina Lagerholm finns representerad.  Det var ont om kvinnoyrken på 1800-talet. Särskilt ensamstående kvinnor hade svårt med försörjningen. Men när det på 1860-talet utbröt ”cartomani” i Sverige och blev högsta mode bland borgerskapet att ha visitkort med sitt porträtt blev efterfrågan på fotografer stor. Många kvinnor såg här sin chans att etablera sig i ett nytt yrke. Två iduneser tillhörde pionjärerna bland kvinnliga porträttfotografer.
Solveig Faringer har samlat 366 citat i en  Carl Jonas Love Almqvist kalender. Det är en evighetskalender, inte bunden till något speciellt år. Utgiven på Krilon förlag, bokrelease den 17 november.
Gunilla Bergström har belönats med Kungl Sällskapet Pro Patrias guldmedalj i 12 storleken vid en cermoni i Bååtska palatset i Stockholm. Gunilla har för första gången visat sina barnboksbilder av Alfons Åber i en separatutställning på Akvarellmuseum under februari -april på temat ”Jag ska banne mej rita själen”. Utställningen vandrar vidare i första hand till Danmark.
Ingrid Svensson är huvudförfattare och redaktör för en ny bok om Kungliga bibliotekets historia från medeltid till multimedia Kungliga biblioteket i ord bild där vi får följa med från 1500-talets kungliga boksamlingar, via censur och tryckfrihet, till dagens digitala landskap.
Lena Holger kommer att tala om Helene Schjerfbeck på Finlands nationaldag den 6/12 på Föreningen Norden i Nora. 
Kristina Henschen
 är ny generalsekreterare på Radiohjälpen.
Josette Bushell-Mingo har utsetts till prefekt för Skådespeleri och Mim på Stockholms Konstnärliga Högskola.
Anneli Dufva Dramaten anställer kulturjournalisten Anneli Dufva som dramaturg och redaktör från den 1 oktober.
Agneta Gussander ställer ut på Göteborgs konstförenings galleri 13 oktober -4 november. Vernissage 13/10. Södra vägen 2 Göteborg.
Lena Lervik ställer ut relief och skulptur på Galleri Cupido Svartmangatan 27 i Gamla stan den 1 -15/12.
Britt Dahlström berättar om författaren Ulla Isaksson 1916 – 2000 (invald i Nya Idun 1958, som tillsammans med sin man Erik Hjalmar Linder skrev den stora biografin om Elin Wägner invald i Nya Idun 1910). Efter föredraget, som äger rum i Isakssons hemtrakt Vallentuna i biblioteket 13/10, visas filmen Paradistorg med bl.a. Sif Ruud i rollistan, Gunnel Lindblom som regissör och Ingmar Bergman som producent. Flera av Isakssons romaner filmatiserades av Ingmar Bergman.
Cecilia Zilliacus
, violinist, medverkar i en konsert med Blåsarsymfonikerna 22/9 på Nybrokajen 11 med musik av Alfvén, Emilsson och polskan Bacewicz.
Birgitta Evengård
tilldelas det arktiska forskningspriset Jack Hildes-medaljen. Priset delas ut vart tredje år. Birgitta Evengård är professor vid Umeå universitet och hon forskar om hälsoeffekter av klimatförändringarna. . – Jätteroligt och ett kvitto på att vi har satt Umeå på kartan inom arktisk hälsoforskning. Jag hoppas att priset uppmuntrar till en fortsatt satsning där klimatförändringarna även kommer in i den medicinska utbildningen, säger Birgitta Evengård.
Iwa Boman
regisserar en föreställning till Soppteatern på Stockholms Stadsteater.
Det är en monolog av Lotta Olsson som heter First lady med Maria Kulle i rollen.
Premiär 30/8 och den spelar 6- 29/9.
Birgitta Wistrand: Ny bok tillsammans med Margaretha Fahlgren Älska eller älskas i politiken. Makt och känslor i politiska biografier.  Boksläpp den 4 september på Medelhavsmuseet.
Beth Laurin är 2017 år mottagare av Stockholms stads Hederspris i konst Motiveringen lyder: Multikonstnären Beth Laurin väljer teknik efter idéer – teckning, fotografi, skulptur, måleri eller video. Hennes konstnärskap präglas av en genomträngande sprängkraft, fysiskt och politiskt och bokstavligt. De senaste åren har hennes konstnärskap varit mer framträdande och aktuellt än någonsin, med flertalet hyllade utställningar. Beth Laurin uppmärksammas idag som en föregångare inom den feministiska konsten och som en mångfacetterad konstnär med stor integritet, nyfikenhet och mod. Hon är ständigt aktuell i stockholmarnas vardag med flera offentliga verk vid sidan av hyllade galleri- och institutionsutställningar.
Madeleine Onne har utnämnts till ny konstnärlig ledare för Finlands nationalbalett. Madeleine Onne, 57, efterträder danska Kenneth Greve och tillträder i augusti 2018. Onnes kontrakt är på fyra år med en option om tre års förlängning.  Jag växte upp i ett stort opera- och baletthus och jag är lycklig och stolt att nu igen få återvända till ett sådant, säger Onne i ett pressmeddelande. Onne är för tillfället chef för Houstons balettakademi i USA. Hon har varit konstnärlig ledare både vid Kungliga Baletten i Stockholm och vid Hong Kong Ballet.
Amanda Sedgwick, saxofonist, deltar i Östersjöfestivalen 25/8: en konsert i Berwaldhallen med Radiojazzgruppen – musik av Jan Johansson. 6/9 blir det 4 uruppföranden på Fasching, varav en av kompositionerna är av Amanda Sedgwick för jazzgrupp och stråkkvartett.
Carina Beckerman har under sommaren publicerat 2 nya böcker: Flickan i Konstantinopel När världen vände in och ut på sig själv och Bröllop i Baku, en baby i Shiraz. Om Ida och Allan Ugglas persiska äventyr.
Elisaberh Grate
tipsar: 16/6 hyllas Kjerstin Dellert på Confidencen i Ulriksdal med en läsning (Lena Hoel) av den franske författaren Jean Gionos hyllade fabel ”Mannen som planterade träd” (Elisabeth Grate Bokförlag). Musikaliskt mellanspel av Bach, Vivaldi,  Mozart, Brahms, Satie och Webern.
Elise Einarsdotter uppträder 7/6.  Elise Live i Studio Ett, Sveriges Radio på Kulturhuset, Stockholm, 29/6  Elise möter Eriksbergskvartetten på Erik – Andersgården, Söderala, 8/7 Elise och Olle Steinholtz möter Boel Adler på Ribbingsberg, Simrishamn.
Caroline Lindholm, silversmed och Ingrid Bärndahl tar över Wolfgang Gessls verkstad på Högbergsgatan 12.
Elizabeth B Hatz, arkitekt och Ass. professor på KTH och UL Irland, deltar med egen utställning – LINE, LIGHT, LOCUS – på Arkitekturbiennalen i Venedig 26/5-25/11, Centrala Paviljongen, Giardini. Utställningen som är en kärleksförklaring till arkitekturritningen, med 133 ritningar från olika upphovspersoner, platser och tider från 1500-talet fram till idag, samt en 4,2 m lång blyertsritning av Elizabeths egen hand, går vidare till Toledo i Spanien efter Biennalen. En utställningskatalog finns tillgänglig hos Drawing Matter.org. Utställningskomissarier är de irländska arkitekterna Shelley McNamara och Yvonne Farrell från Dublin. Temat för Biennalen är: Free Space; alltså de rum som öppnar sig för oss, tillåter, bjuder in och är – fria.
Görel Cavalli-Björkman har initierat utställningen Sigrid Hjertén – En mästerlig kolorist på Waldemarsudde 10/2 -26/8. Hennes bok  Kvinna i avantgardet. Sigrid Hjertén. Liv och verk  utgör grunden för utställningen i urval och tematik.
Ingrid Tobiasson
 sjunger Candide av L Bernstein 1/3 i Norrköping och 2/3 i Linköping. Med Hägerstens kyrkokör sjunger hon i Rossinis Stabat Mater i Uppenbarelsekyrkan 4/3.
Catharina Cederström konstnär, kom ut i februari med boken Den abstrakta verkligheten,  som handlar om hennes arbete. Många bilder. Text av Johanna Persman.
Josette Bushell-Mingo har tilldelats Årets hederspris på Scenkonstgalan i Göteborg med motiveringen: Till en konstnär med stort patos. En konstnär som genom sin gärning inspirerar till deltagande och handling. Orädd, med stark övertygelse och lysande närvaro som uppmuntrar oss till att bli bättre versioner av oss själva. En kraft att hämta styrka ifrån när vi, som idag, står inför stora utmaningar och kalla vindar. Årets hedersprismottagare har en konstnärlig fingertoppskänsla som gång på gång hittar till kärnan i berättelserna, ett stort socialt engagemang och en stor kärlek till människan. En engagerande berättare och stark debattör som sätter samtidens orättvisor och skamfläckar i ljuset. En optimistisk pessimist, som med scenkonsten som verktyg förändrar världen.
Hillevi Martinpelto gör en kritikerrosad roll i operan ”Salieri vs Mozart” på Folkoperan. Loa Falkman spelar Salieri.
Britt – Ingrid Persson – BIP ställer ut skulptur på Galleri Nordostpassagen vid Skansen. Vernissage 17/2 BIP utställning
Andrea Ydring  utställning Broderat visas på Galleri BB Köpmangatan 22 i Stockholm 10-25 mars öppet onsdag-söndag 12-17. Andrea Ydring är uppvuxen i en familj där handarbetet av alla slag var tongivande i generationer. Hon fastnade tidigt för fritt broderi. De senaste åren har hon broderat planritningar över mina bostäder genom livet och därmed har det bildats en sammanhängande svit.
Anna Holst, arkeolog, har givit ut boken ”Meteoriter, metaller & MORD”
Eva Lange har utställningen tillsammans med Eric Grate på Bukowskis till sista januari.
Lena Kjersén Edman fil dr, kåserar om kvinnliga författare från Jane Austen till Sara Stridsberg på Hornstulls bibliotek 8 mars 2018.
Margareta Dellefors’ skötebarn Dalhalla har nu fått en avhandling i tidskriften IMBRA, (International Journal of Music Business Research):  Innovation in the arts – lessons from the creation of Dalhalla, där författaren Per Frankelius ger en koncis Dalhalla-historia, med fina bilder och funderingar över varför Margareta Dellefors hade sådan framgång med sitt företag och varför det sedan slutade så trist.
Alla handlingar rörande Dalhalla finns nu på KB.

                  2 0 1 7

Mia Kuritzén Löwengart disputerade 20/12 vid Historiska institutionen, Uppsala universitet, med avhandlingens En samhällelig angelägenhet. Framväxten av en symfoniorkester och ett konserthus i Stockholm, cirka 1890-1926.
Josette Bushell–Mingo gästspelar på Stadsteatern med sin succéföreställning om Nina Simone: premiär 20/12
Augustvinnande iduneser. 
Två gamla iduneser blev huvudpersoner på 2017 års Augustgala, journalisten Ester Blenda Nordström (invald 1917) och konstnären Berta Hansson (invald 1950). I prisklassen Årets svenska fackbok vann Fatima Bremmer med Ett jävla solsken, en biografi om Ester Blenda Nordström som av Augustjuryn beskrivs som en bok om att skriva och leva till varje pris. I klassen Årets svenska barn- och ungdomsbok vann Sara Lundberg med Fågeln i mig flyger vart den vill  om Berta Hanssons livsöde och att våga gå sin egen väg.
Victoria Borisova Ollas har komponerat operan Drakula som sätts upp i höst på Kungl. operan.
Gunilla Preisler har gett ut en släktbiografi som heter Hemligstämplat. Om arv, synd och starka kvinnor på Carlsson Bokförlag.
Märta Ramsten har gett ut Kungl. Musikaliska Akademien och folkmusiken – en musiketnologisk undersökning  på Gidlunds förlag.
Carina Beckerman gav i november ut foto- och diktböckerna ’Hadrianus Villa’ och ’Ö-Liv
Charlotta Huldt har bearbetet och regisserar Mozarts opera Don Juan, där hon sjunger Donna Elvira. Kapellmästare: Majsan Dahling. Premiär i Eric Ericssonhallen 31/10  och spelas sedan 1-22/11.
Agneta Gussanders trädgård Kärret, som var en av Iduns programpunkter 2016 finns representerad med ca 20 sidor i den danske journalisten/skribenten Klaus Dalbys bok Nordiske Haver, som utkom på Klematis forlag maj 2017.
Joanna Rose, vetenskapsjournalist och författare, berättar om sin nya bok Kosmiskt pussel. Försöken att förstå universum på Hedengrens bokhandel den 11/10.  Boken är utgiven av bokförlaget Volante.
Dilsa Demirbag-Sten har tilldelats Astrid Lindgrens Värld – stipendiet, som delas ut varje år till en person eller organisation som i Pippi Långstrumps anda använder sin kunskap och makt till att glädja och hjälpa barn. Stipendiet är på 30 000 kronor. Stipendiet kommer att delas ut i samband med en föreställning i Astrid Lindgrens Värld under Höstlovsöppet lördag den 2/11.
Beth Laurin har utställning på Index kallad Provisorium med skulptur, teckning, foto och objekt  t.o.m. 3/12.
Gunilla Lundgren har fått pris från den romska kulturorganisationen E Romani Glinda  för sitt engagemang för romska barn både i Sverige och Rumänien. Hon arbetar nu på sin femtonde bok i samarbete med romska barn i Rinkeby. Det är också Gunilla Lundgren  som ser till att Nobelprisets litteraturpristagare kommer till Rinkeby, i år för 29e året.
Magna Andreen Sachs och Elisabet Larberg har skrivit den första biografin om pionjären och kvinnosakskvinnan Andrea Andreen, Andrea Andreen för livets skull på förlaget Magna Carta KB.
Christina Mattsson och Elsebeth Welander-Berggren har gett ut boken Juvelarian. Historien om Christina Nilssons smaragder på Votum förlag 2017.
Ingrid Svensson
, Kungl. bibl, har gett ut boken Ett magiskt rum om inflytelserika kvinnors salonger i 1920-talets Paris. Hon har också utgivit en licentiatavhandling om idunesen Klara Johanson 1875 – 1948, om vilken just nu en föreställning ges på Teater Kilen: Parveln med premiär 15/9.
Alfhild Agrell, en av pionjärerna i Nya Idun, representeras nu från 2/9 på Dramaten med pjäsen Ensam.
Joanna Rose, vetenskapsjournalist, gav i augusti ut boken Kosmiskt pussel. Hon har tidigare utgivit Duktighetsfällan om stressrelaterade problem hos kvinnor.
Ingrid Tobiasson sjunger Zita i Puccinis Gianni Schicchi på Göteborgsoperan med premiär 21/10. En intervju med henne för P2 finns också: sök ”Att sjunga är som att löpa häck” Tollans Musikaliska.
Birgitta Wennerling skulptör, har utställning: ”Tiden” på Galleri Aniara Sollentuna bibliotek 26/8 -17/10.
Lena Holger ger ut boken Rista liv. Målaren Hélène Vejrich.
Guldäpplet Gunilla Palmstierna-Weiss har hyllats med ett internationellt Life Achivement Award som har delats ut vid en galaföreställning i Peking. Det skedde i samband med att den nybildade organisationen International Stage Art Network, en del av Unesco och International Theatre Institute, samlade delegater från stora delar av världen till ett första möte på Centrala teaterakademin i Peking.
Görel Cavalli-Björkman har i maj kommit ut med boken Kvinna i avantgardet, Sigrid Hjertén liv och verk
Carina Beckerman  presenterade  ny forskning om virtuella team på Handelshögskolan i Stockholm.’Exploring the Phenomenon of Leadership and Stress in Permanent Virtual Teams in Public Sector Organizations. Challenges and Possibilities.’ heter rapporten som finansierades av AFA Försäkring.
Lisbeth Sachs nya bok Överlevare – medicinskt myteri och andra sätt att gäcka döden kommer ut i april
Unn Magnussen har separatutställning i New York: The Gregg Gallery i The National Arts Club, 12 Gramercy park South  8/3 – 2/4
Görel Cavalli-Björkman har just givit ut memoarboken FALSKT eller ÄKTA på konstmuseet från sitt yrkesliv på Nationalmuséet
Margareta Nisser-Dalman har förlänats Konungens medalj i 12:e storleken i Serafimerordens band
Karin Ådahl har förlänats Konungens medalj i 8:e storleken i Serafimerordens band
Sophie Tolstoy Regen ger sin föreställning Min ryska passionerade farfars farmor om Sophia Tolstoya, Leo Tolstoys hustru. 6/2 på Kompani 1 Östermalmstorg
Lena Rangström håller, i samband med utställningen Kungliga brudklänningar från Silvia till Sofia, föredraget En brud för kung och fosterland, som bygger på hennes bok med samma titel. Kungliga Slottet 28/1
Hillevi Martinpelto sjunger Händels Messias tillsammans med Stockholms Kammarkör m.fl. i Tyska kyrkan 22/1

                   2 0 1 6

Eva Öhrström har givit ut boken Adolf Fredrik Lindblad. En tonsättare och hans vänner på Artos & Norma bokförlag
Charlotta Huldt Ramberg
 skapar Bollywoodopera i Botkyrka: se SVT1 3/12
Nina Burton
vann Augustpriset för sin bok Gutenberg-galaxens Nova
Nina Burton
har kommit ut med en ny bok: Gutenberg-galaxens Nova: om Erasmus av Rotterdam
Gunilla Bergström
 högläser om Platon och Alfons Åberg på UNESCO:s Världsfilosofidagen på ABF-huset 17/11
Elise Einarsdotter har konserter: Brahms Requiem i Lidingö k:a 30/10 och ¨Lisa, Elise och Alice¨på Plugged Records 9/11
Terés Löf ger en pianoafton på Konstakademien 30/10 och har Masterclass i samma lokal 29/10
Christina Tobeck introducerar i SR P2 musik av jubilaren Berwald 17/10 och 24/10
Anna Ekström har utnämnts till utbildningsminister
Ingrid Tobiasson ger flera konserter:  Sabbatsbergs k:a 23/10 med pianist.
Storkyrkan 30/10 Paulus av Mendelssohn med kör, orkester och solister
Storkyrkan 20/11 Mozart Requiem med kör, orkester och solister.
Uppenbarelsekyrkan i Hägersten 21/12 Julkonsert med pianist, kör och orgel.
Ingrid Tobiasson sjunger i Uppenbarelsekyrkan 2/10 och ger konsert med pianisten Johan Ullén i Stålboga Bruk 1/10
Margareta Dellefors, nyss fyllda 90, hyllas 14/8 med en jubileumskonsert i Dalhalla, som hon hittade för 25 år då hon satte igång hela konsertverksamheten där. Vid konserten sjunger, bland många framstående sångare, idunesen och hovsångerskan Ingrid Tobiasson
Elise Einarsdotter ger konserter i Simrishamn 2/7, Vendelsö k:a 17/7, Värmdö k:a 20/7, Huvudsta slott 17/8, Mälarhöjdens friluftsteater 26/8 och Mariefreds k:a 28/8
Marie Hafström har förlänats H.M. Konungens medalj i 12:e stl i högblått band för framstående insatser inom svensk statsförvaltning.
Christina von Arbin har förlänats H.M. Konungens medalj i 8:e stl i Serafimerordens band för framstående insatser inom svensk statsförvaltning samt svensk och internationell kulturvård.
Britt Dahlström, litteraturforskare och författare, ger ut boken ”Kvinnohistoria, idéer och kamp” – resultatet av hennes forskning och närstudim av tidningen Hertha. En presentation av boken gör Britt i Vallentuna bibliotek 21/5 kl 14.
Petra Wadstöm  är nominerad till Svd.s Affärsbragd för sin uppfinning Solvatten. Elizabeth Hatz, arkitekt, intervjuas 14/4 på morgonen som Veckans gäst i SR om sin nyligen bortgångna kollega Zaha Hadid.
Lena Holger är aktuell som gästcurator med Ellen Thesleffs måleri: utställning på Sven-Harry 13/2-10/4. Där finns också hennes bok om Ellen Thesleff att köpa. 6/4 föreläser Lena om henne på plats.
Marianne von Baumgarten Lindberg  har tilldekats H.M. Konungens medalj i 8:e st i högblått band för framstående insatser till fromma för svensk barnlitteratur.
Lena Willemark har releasekonsert: Blåferdi-Den blå färden,  ett beställningsverk från SvR. Texterna sjungs på älvdalsmål. Scalateatern 15/3.
Christina Högman och Anna Strååt ger en lunchkonsert med kvinnliga tonsättare i Danderyds k:a på Int. kvinnodagen 8/3 kl 12.
Marianne von Baumgarten Lindberg har tilldelats H.M. Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band för framstående insatser för svensk barnlitteratur.

                   2 0 1 5

Ingrid Tobiasson
sjunger 31/12 och 1/1 2016 Nelsonmässan i Storkyrkan, 24/12 Julbön i Storkyrkan, 16/12 Julkonsert i Uppenbarelsekyrkan Aspudden, 5/12 Konsert med Tumba orkesterförening i Tumba k:a och 22/11 Mozart requiem i Storkyrkan.
Solveig Faringer
framför sin sceniska rapsodi Jag tänker ofta på Edith Piaf med Edith Piafs musik på hennes 100-års dag. Anita Agnas accordeon. Teaterstudio Lederman lörd 19/12.
Elizabeth Hatz medverkar – jämte en rad internationella skribenter och arkitekter – i en ny bok om den schweiziske arkitekten Peter Märklis vackra teckningar.  Boken lanseras 11/12 på Galleri La Réunion i Zürich.
Karin Bojs  vann Augustpriset för sin bok Min europeiska familj i kategorin Årets svenska fackbok
Christina Olofson, filmregissör, ger  Kvinnor som dirigerar – Vart tar kvinnorna vägen inom dirigentyrket? en dokumentär 22/11 kl 14 i SvR P2. Därefter i SR Play
Elise Einarsdotter i ett nyskapande framförande av Faurés Requiem där hon improviserar och introducerar varje avsnitt tillsammans med körer och solister. Breviks k:a 22/11 kl 16
Catharina Cederström har utställning  på Galleri Eva Solvang, Grevgatan 26 vernissage lörd 7/11 kl 13 – 16  www.gallerievasolvang.se
Lena Holger har av Finlands president utnämnts till Riddare av 1:a graden av Finlands Lejon för sina insatser för Finland i flera olika bilaterala organisationer och speciellt för spridandet om kunskap om den finländska konstnären Helene Schjerfbeck.
Else Marie Fries har av kungen utnämnts till Ledamot, första klassen, av Nordstjärneorden. Hon är en av världens ledande paleobotaniker och har gjort banbrytande insatser för förståelsen av blomväxternas uppkomst för 100 – 120 milj år sen.
Elise Einarsdotter Rival 2/11: solopiano + Astrid Assefa m fl i En kväll för Kobane och demokratin.    Oktoberteatern 7/11 kl 16: Elises salong 
Berwaldhallen 21/11 kl 15: uruppförande  av  I carry my heart av Elise Einarsdotter i samband med Radiokörens Jubileumskonsert
Christina Tobeck  har i SvR p2 en dokumentärserie om Franz Berwald  kl 14 – 15: 25/10 samt 1,8 o 15/11
Elisabet Reslegård  mottog på bokmässan i Göteborg i sept av Stiftelsen för de Grafiska Yrkenas Främjande (GYF) dess stora pris på 100 000 kr för sitt engagemang för barns läsning och språk. Ett av hennes större projekt är Bok Happy Meal i samarbete med McDonald’s.
Astrid Munthe de Wolfe: Måleri från Madeira på Galleri Ekvall Törnblom. Vernissage 5/9
Hillevi Martinpelto
är solist tillsammans med Loa Falkman i Förklädd Gud i Danderyds gymnasium 11/10. Denna festkonsert avslutar Kulturbiennalen i Danderyd.
Hélène Ohlsson
gör en monolog om drottning Désirée i Bernadottebiblioteket  28/10.
Antoinette Ramsay Herthelius föredrag på Kungl. Slottet 24/10 om den nyutkomna antologin Kungliga hyllningsadresser – en konstskatt i Bernadottebiblioteket, för vilken hon är redaktör. I antologin medverkar flera skrivande  Iduneser – bl a Suzanne Unge Sörling –  med trevliga essäer.
Ingrid Tobiasson och Hillevi Martinpelto har konsert på Confidencen 12/9. Då firar de 30 år tillsammans på tiljan med arior och duetter ur operor de tillsammans uppträtt i – från Aida till Spader Dam. Johan Ullén är pianist.
BIP Britt-Ingrid Persson har utställning med vernissage 5/9 BIP
Karin Bojs
´ bok ”Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren” utgiven på Albert Bonniers förlag.
Agneta Gussander
ställer ut målningar i Sigtuna 21/6 – 23/8 Mariakyrkan affisch
Elizabeth Hatz
har tillsammans med Carl Wärn och Peter Lynch lett eleverna på KTH Arkitektur i ett projekt. Under sommaren visas resultaten i en utställning på Konstakademien: Fragment and Coherence: CIVIC ROOMS
Hillevi Martinpelto medverkar i Haydns oratorie Skapelsen med Stockholms Kammarkör  6/6 och 7/6 på Confidencen i en version för 6 stråkar.
Britt Dahlström har förlänats H. M. Konungens medalj i 8:e stl i högblått band.
Solveig Ekblad utsedd till professor vid Karolinska Institutet i multikulturell hälso- och sjukvårdsforskning.
Gunilla Bergström fick Stora Ljudbokspriset för ”Vad sa pappa Åberg?” samt Ekerö kommuns Trollpris. Sen boklansering på grekiska på Svenska Institutet i Aten.
Ann Petrén och Katarina Karnéus har båda erhållit Litteris et Artibus.
Ann Petrén och Karin Rehnqvist har fått Ganneviks stipendium för konstnärliga insatser på hög nivå.
Else Marie Friis har tilldelats Kungl Nordstjärneorden för utveckling inom palebotanik. Se http://www.regeringen.se/sb/d/19865/a/257210  
Camilla Lundberg
gör sin egen tv-serie om klassisk musik. Sex onsdagar kl 20.30 i SVT2 med start 15 april.
Eva Lange
skulptör har som första kvinna tilldelats Sergelpriset, som delas ut vart femte år till minne av skulptören Johan Tobias Sergel (1740 – 1814).
Hillevi Martinpelto
sopran, deltar tillsammans med orkestrar, kör och solister i konserten Himlarnas drottning  sönd 22/3 kl 17 i Danderyds k:a
IngMari Landin
och Anna Strååt spelar 4-händigt piano 17/3 i Enebybergskyrkan 
Britt-Ingrid Persson BIP
ställer ut betongskulpturer på Galleri Eva Solvang, Grevgat 26. Vernissage 14/3. Utställningen Samtal med kommatecken pågår t.o.m. 1/4.
Lena Kjersén Edman
, litteraturvetare, talar om kvinnliga författare – från Mary Wollestonecraft till Sofi Oksanen och Kristina Sandberg. Systrar, egna rum, galna kvinnor på vinden samt en hemmafru. En guide till den kvinnliga litteraturhistorien.
5/3  Biblioteket i Kolsva/Köping, 8/3  Biblioteket i Norberg, 12/3  Biblioteket i Västerås.
Christina Tobeck
  har fyra dokumentärer i radions P2 ”Tonsättarinnor i ett manligt musikliv” om Laura Netzel: 8/2 Född Pistolekors, 15/2 I kungliga kretsar och vittra sällskap, 22/2 Internationell orientering med fransk affinitet, 1/3 Välgörenhet och arbetarkonserter
Charlotta Huldt och Majsan Dahling: OperaGala  i Bryggarsalen, Norrtullsg 12.

                  2 0 1 4

Ann Eriksson, fotograf och skribent, har under året givit ut  boken Britta Reich Eriksson – ett konstnärsliv, som hon fotograferat, skrivit och formgivit. 
Susanne Silfverstople
, tidigare silverchef på Bukowskis, har givit ut Silvergåvor, från Sveriges regenter till Rysslands tsarer under 1600-talet – ett rikt illustrerat praktverk på 425 sidor i storformat. Boken belönades med Stora fackbokspriset.
Alice Tegnér-frimärke
13/11 lanserades två frimärken, som uppmärksammar 150-årsminnet av kompositören och idunesen Alice Tegnérs födelse.
Victoria Borisova-Ollas
orkesterverk  Angelus framfördes i Berwaldhallen 11, 12/12
Monika Björk och Eva Kaijser gav under hösten 2014 ut boken SVENSKA HEM – Den sanna historien om Fröken Frimans krig
Margareta Dellefors Limelight – Limestone: a singing journey  – en ny cd från hennes aktiva år som sångerska 1961 – 1972.
Elise Einarsdotter + ensemble hade 2 spelningar  i Gröndals k:a och i Eric Ericsonhallen.
Alice Tegnér Konsert med hennes musik i Djursholms kapell 19/10
Britt Dahlström berättade om litteraturen från första världskriget i Vallentuna bibliotek.
Elisabeth Grate
som ger ut franska författare på eget bokförlag, har nu ännu en Nobelpristagare i litteratur: Patrick Modiano. Den förre var Le Clézio 2008.
Britt Dahlström berättade om Tove Jansson på Kungsholmens bibliotek.
Ingrid Tobiasson  sånger av Helena Munktell ackompanjerad av pianisten Hans-Erik Goksöyr i Operans Guldfoajé:  Oerhört ohört – kvinnliga pionjärer på Operan. 
Christina Tobeck
är aktuell med 6 radioprogram i P2 om Alice Tegnér, som är jubilar i år: det är 150 år sedan hon föddes
Ann Catherine Bonnier och Ingrid Sjöström är huvudförfattare till boken Kyrkornas hemligheter från Medströms förlag, en bok för soffbordet som utgår från tv-serien med samma namn. Boken visar upp de konstskatter som finns i kyrkorna och sätter dem i deras historiska sammanhang.
Petra Wadström har tilldelats Polhemspriset för sin uppfinning Solvatten: en tioliters dunk som på ett par timmar renar smutsigt vatten enbart med solens UV-strålar.