Veronica Nygren: Textil konst och radikal design

Gobelang Simmerskan

Simmerska av Veronica Nygren

Den råkalla tisdagskvällen, när jag steg på buss 69, förbyttes till värme: bussen var full av Iduneser. Hej hej och varma leenden kändes som en bra början på kvällen, som sedan fortsatte med god broccolisoppa med smak av chèvre. Detta intogs i fd intendentens bostad, som numera är ett café drivet av Monika Ahlberg, känd för sina kokböcker och verksamhet vid Rosendals trädgård.

Efter detta samlades vi alla ca 70  Iduneser för att lyssna på Hedwig Hedkvists personliga föredrag om sin vän textilkonstnären Veronica Nygren (1940-2006). Veronica hade en dröm att få ställa ut på Thielska galleriet. Hennes mormor var Thiels dotter, och själv växte hon upp på Djurgården. Som 17-åring kom hon in på Konstfack och redan då experimenterade hon för att utmana textilens möjligheter, vilket vi fick se många exempel av på utställningen. Hon var även med och startade klädföretaget Mahjong på 60-talet. I ett rum visades dessa mönster och kläder, och många glada igenkänningsrop hördes.

Gobelang Travesti på trasmattaUtställningen är retrospektiv och visar ett helhetsgrepp över Nygrens konstnärskap, som innefattar fria vävar, konst för offentliga rum och formgivning och mönster för kläder.
Det var en mycket intressant och givande kväll och personligen lämnar det sista verket ”Kropp” (2005) det starkaste intrycket och sammanfattar för mig en stark och kreativ kvinnas konstnärskap.

Travesti på trasmatta.

Vid pennan Mari Pårup
Foto: Ann-Charlotte Hult