Ann Petrén på scen

Vi var 56 st som av vår nya ordförande Britt Östlund hälsades välkomna till en kväll med skådespelaren Ann Petrén – aktuell då nyligen boken Ann Petrén på scen av Stig Hansén utkom. Detta samkväm skulle egentligen ha gått av stapeln 7 mars, men blev uppskjutet pga ett plötsligt och våldsamt snöoväder.

Nu fick vi äntligen höra  Ann Petrén bli intervjuad av kollegan Iwa Boman. De minns att de under utbildningen var övertygade om att det var möjligt att förändra samhället med teater! De var med om en kulturens guldålder på 70-talet och framåt. Då fanns så många möjligheter. På den tiden fick också 90 % fast jobb efter utbildning medan 10 % frilansade. Idag är siffrorna de omvända: 10 % av våra skådespelare är fast anställda idag medan 90 % frilansar!

Då fanns all tid i världen att inför en föreställning t.ex. ha tid att prova sig fram, experimentera, som de i hög grad gjorde med Suzanne Osten i hennes produktioner på Unga Klara.
Ann berättar hur skådespelarna inför en föreställning där – ”Besvärliga människor” – fick i uppgift att välja ut den typ av besvärlig människa de ville gestalta. Ann valde Rättshaveristen. I veckor gick hon och prövade ut att ”vara” en sådan i olika sammanhang. Tillsammans med kollegorna, var och en i sin ”besvärliga människa”, växte så föreställningen fram.
Även i klassiska pjäser har hon delvis använt sig av samma metod. T.ex. i Lång dags färd mot natt gick hon på AA-möten för att förstå hur hennes rollfigur, den  knarkande Mary, fungerade.

Ett citat av Allan Edvall som betytt mycket för henne: ”FANTASI – det finns inte.  Det finns det vi har – det är bara att sätta det i en annan ordning.” Det var så befriande för Ann. Hon hade alltid trott att hon måste vara crazy och galen och fantasifull för att bli en bra skådespelare – men hon har aldrig känt sig så.

Sen var det fritt för frågor, bl.a. hur man påverkas själv av den roll man för tillfället gestaltar kväll efter kväll? Jo så är det nog, delvis, rätt ofta.

Efteråt lät vi oss väl smaka av snittar och vin. Och samtalen satte förstås genast igång!

Pernilla Lindh, som för första gången deltog i ett samkväm, fick presenterade sig. Hon har bl.a. varit domare i EU-domstolen i 16 år

 

Vid pennan Anna Strååt