Det bruna fettet

 

CamarilloVi var för första gången i Camarillos festvåning på Kungstensgatan, en trevlig lokal med tillhörande scen. Slående var den tillmötesgående personalen som nyfiket tog del av det spännande föredraget. 

 

Barbara Cannon m Ma Treschow 2Professor Barbara Cannon, en av de största experterna på brun fettvävnad, berättade initierat om de senaste rönen inom området. Tidigare trodde man att brunt fett, ”det goda fettet” enbart fanns hos de nyfödda, men med dagens metoder har man kunnat påvisa det även hos vuxna. Man hittar vävnaden utspridd i kroppen, bl.a. i nacken, längs ryggraden och på njurarna. Barbara Cannon koncentrerade sig på två intressanta aspekter: kylans betydelse för den bruna fettvävnaden och sambandet mellan brun fettvävnad och fetma. Vid kyla huttrar vi och detta aktiverar de bruna fettcellerna som har rikligt med mitokondrier med ett eget protein, termogenin, som medverkar till att avsevärt öka värmeproduktionen. Möss, som saknar detta protein huttrar hela tiden i kyla! Sannolikt vänjer vi oss vid en längre tids kyla genom att utveckla mer brun fettvävnad. När det gäller fetma och brun fettvävnad vet man att utan brunt fett blir man fetare och hos smala människor hittar man brunt fett. Det verkar även finnas en genetisk komponent som styr förekomsten av den bruna fettvävnaden. Däremot kan man inte i dag säga om man har för lite brunt fett på grund av att man är fet eller om man blir fet av att ha för lite brunt fett.
Många frågor följde föredraget, varefter vi fick njuta en delikat middag med ugnsbakad lax och romsås, efterföljt av en chokladtårta med vispgrädde, vin och kaffe därtill.
Camarillo är en lokal vi gärna återvänder till.

Vid pennan Erna Pettersson