Diplomati i en föränderlig värld

För första gången samlades vi för ett samkväm i Oskarshemmets samlingssal, en hemtrevlig lokal på Rigagatan 3 vid Gustav Adolfsparken. Ej att förväxla med Oscarskyrkans församlingssal på Fredrikhovsgatan 8 – dit några i misstag åkte först! Vi var 47 stycken som slöt upp och glatt minglade före kvällens program.
Fler bilder

Det blev ett intressant samtal mellan kollegorna och vännerna sedan 40 år tillbaka Catherine von Heidenstam och Ruth Jacoby. (Catherine fick ersätta Kerstin Asp Johnsson, som var planerad för samtalet, men hade insjuknat.) Redan 1972 lärde de känna varandra under utbildningen och nu delade de med sig av sina mångåriga erfarenheter som diplomater.

Världen förändras och diplomatin med den – ja under dessa decennier har verkligen mycket förändrats, konstaterade de. T.ex. var Catherine den enda kvinnan av 15 i sin aspirantgrupp – idag är det mer jämn fördelning mellan könen. Tekniken har förstås genomgått en revolution under tiden: då fanns bara fax och brev – telefon var väldigt dyrt – och den stora, tunga kurirsäcken, full med viktiga dokument, som de fick hålla hårt i under flygresan hem! EU är också något som i grunden har förändrat deras arbete och förutsättningarna till det bättre.

Diplomati består av tre huvuduppgifter:
– Dels det rent konsulära arbetet: ansvaret att stödja och hjälpa svenska medborgare som behöver hjälp med visum eller annat, eller har råkat i knipa utomlands, som att ha missat flyget, tappat passet, hamnat i fängelse osv.
– Dels att bygga upp en bra sverigebild i världen om våra varor och tjänster vi vill exportera, hur vår barnomsorg och annat i välfärden fungerar, vår politik, våra positioner, vårt bankväsen, vår konst, musik och mat, hur vi tar emot turister här osv.
– Dels det omvända: att föra in information i Sverige om andra länders politik, kultur, och varför de uppträder och röstar som de gör. Att bygga upp ett stort och väl fungerande nätverk är viktigt här och till det bidrar EU i hög grad – till interaktionen länder, folk och människor emellan.

Och den där ”glittriga tillvaron med drinkar under kristallkronorna”, som många frågar dem om – om den finns inte mycket att berätta!

Ruth tjänstgjorde vid OECD i Paris, FN i New York, hon var representant i Världsbankens styrelse och utrikesråd på UD och har varit stationerad i bl.a. Berlin och Rom.
Catherine tjänstgjorde i FN – både i New York och Genève – och har varit stationerad bl.a. i Vietnam, Finland, Tunisien, Österrike och Prag.

Efter detta var vi hungriga och den mustiga älggrytan smakade väldigt bra.

Två av våra medlemmar som nu var med för första gången fick presentera sig:
Inga Eriksson Fogh, utbildad civilekonom, är också diplomat (vilken tillfällighet!) och har varit stationerad bl.a. i Buenos Aires, Warszawa, New York och Thailand.
Anna Kyhlberg Boström har jobbat i olika musikinstutioner: nu på Operan med rättigheterna till kostymskisser, libretton osv. Innan var hon bl.a. på Musikaliska Akademien, Sohlmans lexikon,  Konserthusets Konsertnytt och var ansvarig för bortglömd svensk musik .

Vår effektiva arkivarie Britt Dahlström, som med hängiven flit har arkiverat allt material från Nya Idun på Riksarkivet, avtackades. Hon är nu Arkivarie emerita.

Fler bilder här PDF

Vid pennan Anna Strååt