Ellen Key: från feminism till vackrare vardag och drömmen om ett bättre samhälle

I den ljusa vårkvällen samlades vi återigen i vackra Kristinehovs Malmgård där vi blev välkomnade av vice ordföranden Britt Östlund.

Vi var 59 iduneser som anmält oss för att få höra Ingela Bendt och Claudia Lindén samtala om Ellen Key.
Ingela, fotograf, författare och journalist, har gjort boken (text och bild) Ett hem för själen om Ellen Keys Strand, samt gör också ”Ellen Key säger” på Facebook, med citat av Ellen Key. Claudia är professor i litteratur på Södertörn och har doktorerat med boken Om kärlek – litteratur, sexualitet och politik hos Ellen Key. Båda dessa böcker fanns till försäljning.

Ellen Key 1849-1926, var en mycket kontroversiell mångsysslare före sin tid. Hon skrev bl.a. bästsäljaren Barnets århundrade och Missbrukad kvinnokraft, som tillkom år 1900 resp. 1896. Hon debatterade, höll föredrag och drev en nytänkande skola tillsammans med Anna Whitlock. Skolan och barn var ämnen som engagerade henne särskilt mycket. Skolan skulle vara religionsfri och betygsfri ansåg hon, liksom att aga skulle vara förbjudet. Undervisningen tyckte hon skulle vara tematiskt upplagd istället för upphackad i en lektion i ett ämne, sen nästa i ett helt annat ämne.
Trots att Ellen Key var en skicklig, engagerande och oerhört populär talare blev hon också offentligt häcklad och förlöjligad – särskilt av det manliga etablissemanget och i synnerhet av Carl David af Wirsén, dåvarande Akademiens ständige sekreterare. Hon blev så förtalad och förföljd att hon flyttade utomlands i 10 år, 1900-1910. Det var möjligt tack vare framgångarna med hennes böcker. Ute i Europa agiterade hon och höll föredrag i Italien, Tyskland och Holland och blev därmed vida berömd och omtyckt – mycket mer berömd än i Sverige! Vart hon kom drog hon till sig stor publik. Upp till tusen personer kunde komma och lyssna!

Vi fick se bilder bl.a. från Strand, den vackra sommarvilla som Ellen Key lät bygga vid Vätterns strand 1910. Hon gav därtill tydliga instruktioner in i minsta detalj! Dessa detaljer hade hon fångat upp och ritat av från otaliga, vitt skilda byggnader under många år. Sina tips och tankar om hemmet skrev hon om i heminredningsboken Skönhet för alla, som blev väldigt populär.
3 av bilderna här är tagna av Ingela Bendt: exteriör och interiör från Strand och Ellen Key vid sitt skrivbord ovan.

Ellen Key var en av grundarna till Nya Idun. Tolfterna var en annan sammanslutning (aktiv 1892-1964) som hon grundade. Den utgick ifrån 12 kvinnor med varsitt nätverk under sig, som  arbetade med kvinnofrågor och utbyte av erfarenheter,  samarbete och bildning över klassgränser. Dessa kvinnor (ofta unga, underutbildade flickor) fick bo en viss tid på Strand – en förmån som man än idag kan ansöka om att få stipendium till,  om man har anknytning till Ellen Keys intresseområden. Tolfterna ärvde fastigheten Strand efter Ellen Keys död. Idag är Strand en privat stiftelse.

Mer Strand blir det 21-22/5, då Nya Idun anordnar en resa dit för intresserade iduneser.

Efter samtalet serverades vi en mycket god kall inkokt lax med sauce verte, nypotatis och sallad, kaffe och en chokladbit.

Två nya medlemmar presenterade sig:
Suzanne Lindhagen, fd byggnadsantikvarie på Stockholms stadsmuseum och författare till boken om hennes släkting Anna Lindhagen: idunes och en central gestalt i Stockholm i mitten av 1800-talet.
Mischa Billing, bl.a. sommeliere och lektor i måltidskunskap, som specialiserat sig på kombinationen mat och dryck, knuten till Restauranghögskolan i Grythyttan. Sedan 2015 jurymedlem  i Sveriges mästerkock i tv – första kvinnan!

Vid pennan Anna Strååt