Elisabeth Grate och Kerstin M. Lundberg presenterade vid höstens andra samkväm några av sina kvinnliga favoriter bland franskspråkiga författare. Det blev en inspirerande kväll för oss många iduneser, som kommit till Camarillo denna fuktiga höstkväll. Elisabeth och Kerstin förmedlade sin kärlek till den franska litteraturen och vi är tacksamma för att Elisabeth Grates Bokförlag låter oss få läsa många franska författare på svenska. De hade sammanställt en litteraturlista och talade närmare om några av titlarna.
I Stockholm ordnade Franska institutet många besök av franska författare. Kerstin M Lundberg intervjuade många av de besökande författarna och presenterade deras böcker i radio och pushade för att de skulle bli översatta och utgivna. På institutet hörde Elisabeth Grate
Vénus Khoura-Ghata en explosiv och engagerad författare från Libanon och hon blev så entusiastisk att hon beslöt att förverkliga sin dröm om att starta ett bokförlag. 2003 gav hon ut boken La Maestra (Lärarinnan) i översättning av Mats Löfgren 2003. Övriga rekommenderade titlar: Ett hus på randen till tårar, Sju stenar till den otrogna hustrun.
Nina Bouraoui en författare med algerisk pappa och fransk mamma skriver otrolig prosa och mycket av det hon skriver är autofiktion, en genre som är stor i Frankrike. Hennes Pojkflickan är mycket stark skildring av en flicka i kläm mellan det algeriska och det franska, manligt och kvinnligt. Övriga rekommenderade titlar: Förbjuden betraktelse, Mina onda tankar, Dockan Bella
Marie Darrieusseq en författare med naturvetenskaplig utbildning och verksam som psykoanalytiker. Hon utforskar klichéer och skildrar ofta objektifieringen av kvinnokroppen. Mest känd är kanske Flickan i Clèves om en trettonårig flickas utforskande av sexualiteten. Fortsättningen Man måste älska männen mycket har fått fina priser. Övriga rekommenderade titlar: Suggestioner, White, Tom är död
Marie-Hélène Lafon är uppvuxen på landet i sydvästra Frankrike och många av hennes romaner utspelar sig i bondemiljö, så t.ex. Annonsen, en kontaktannons, en ”bonde söker fru” på ett mycket vackert språk.
Marie NDiaye är en mycket uppskattad författare som nämns i Nobelprissammanhang redan trots sin ringa ålder. Hon är född i Frankrike med en fransk mamma och senegalesisk pappa. I Tre starka kvinnor skildrar hon i en av historierna en kvinna som besöker sin förlupne far i Senegal. Men den starkaste historien är den om en kvinna på flykt. Hennes senaste bok Ladivine handlar om förhållandet till mödrar och är en mycket märklig och fängslande bok.
Michèlle Desbordes skriver romaner i historisk miljö. En begäran om Leonardo Da Vincis hushållerska och Den blå klänningen om Camille Claudel skulptören som älskade Rodin och blev inspärrad av familjen på mentalsjukhus hela sitt liv. Där fick besök vart fjärde år av sin älskade broder – aldrig av Rodin.
Delphine de Vigan säljer i stora upplagor och får fina priser. Böckerna handlar om anorexi: Dagar utan hunger och om mobbning: Underjordiska timmar och i Ingenting kan hindra natten fördjupar hon sig i sin familjs öden.
Ja det är bara att gå hem och läsa! Pojkflickan blir mitt första val.
Vid pennan Ingar Beckman Hirschfeldt