”Gustav den III – med kungligt utseende och mycken smak”

En ljus och vacker, men kall vårkväll samlades vi åter för årsmöte i Kristinehovs vackra malmgård från 1700-talet. Denna gång togs vi emot av värdparet som sköter driften av gården – i kläder uppsydda efter tidstypiskt snitt.

Efter att ordföranden Lotty Nordling hade hälsat oss alla 59 st välkomna, genomgicks själva förhandlingarna snabbt och effektivt av mötesordföranden Lena Holger. Det var många i nämnden som nu avgår; framför allt ordföranden, som efter 10 år i nämnden, varav 6 som ordföranden, nu avgår. Hon avtackades med en vacker glasskål av Ulla Forsell och en hortensia.

Efter årsmötesförhandlingarna fick vi höra Stina Odlinder Haubo, fil.kand. i konstvetenskap, tidigare intendent vid Kungl. Husgerådskammaren och Nationalmuseum, tala om Gustav den III som inredningsarkitekt. Så lämplig lokal för ämnet!
Inlevelsefullt och mycket kunnigt berättade hon om hur kungen med egen kunskap och fantasi påverkade inredningarna i detalj och därmed styrde sin kommande bostad Drottningholms möblering: vilken säng han skulle sova i, tyget som användes till sängomhänge och överkast osv. Det blev ett vackert, rött sidentyg med invävt mönster med bl.a. den kungliga kronan.  Rubriken Gustav III – med kungligt utseende och mycken smak är citat från tiden.
Kungliga slott inreddes på den tiden med pompa, ståt och decorum av framstående arkitekter och konstnärer – för mer eller mindre engagerade kungligheter, men den mest intresserade av dem var Gustav III.

En trappa upp efter föredraget serverades en supé med tre matiga snittar, vin eller öl samt kaffe och kaka. Det blev en väldigt festlig, glad och varm stämning i denna sal, som har återskapats så mycket som möjligt till ursprungligt skick – fick vi oss berättat av värdparet.

Fyra nyinvalda som var med för första gången fick presentera sig:
Anna Bergman Jurnell, t.v. scenograf, kostymtecknare och konstnär, jobbade på Dramaten med  kostymer i bl.a. Bergmanproduktioner. Aktuell med utställning i Göteborg från Augusta Lundins modehus.
Maria Perers, t.hö. antikvarier och designhistoriker. Har jobbat på bl.a. på Nationalmuseum och Unesco i Paris. Som intendent på Skokloster lärde hon sig att man kan bada näck där!

Cilla Jahn, t.v. konstregissör, konstkoordinator, författare och föreläsare, anser att konst i alla former är viktigast i samhället! Hon har ett eget arkiv på Skissernas museum.
Chris Heister f.d. politiker och ämbetsman, riksdagsledamot för Moderaterna. Hon har varit Landshövding i Västerbotten och i Stockholm.

Vid pennan Anna Strååt