Isjungfrun – Victoria Benedictsson

Lördagen den 6 april kl. 16 fick Nya Iduns medlemmar chans att tillsammans med ”vanlig” publik se pjäsen Isjungfrun på Strindbergs Intima Teater (till det rabatterade priset 200 kr – ord. pris 270 – 240 kr). Det ledde till en fullsatt salong och till en intressant föreställning om författaren Victoria Benedictsson, som skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren. Vi fick inblick i hennes nära relation till kulturprofilen Georg Brandes, hennes begränsade möjligheter som kvinna och hennes raseri över sin situation.


Iwa Boman var lysande i sin gestaltning av denna spännande kvinna och författare, som kom till liv igen i Iwas djuplodande och inkännande tolkning. Jag, som kom med bara en vag bild av Benedictsson, blev inspirerad att läsa mer av och om henne.

Tre iduneser står bakom föreställningen: Lena Söderblom regisserar, Iwa Boman står på scen och Cecilia Sidenbladh har skrivit manus .

Efteråt följde ett samtal mellan dessa där vi fick inblick i tankarna bakom verket och tillblivelsen.

 

Inledningsvis fick vi ta del av Victoria Benediktssons dagbok, som Gunnel Lindblom läste ur för oss.

Alltigenom en väldigt givande upplevelse av vad våra nutida storartade iduneser bjöd på – och dessutom av en intressant författare och tiden hon levde i.

Vid pennan Anna Strååt