Grönköpings Veckoblad

Den 12 januari 2020 firades 2019 års julfest, i god Idunesisk anda glad, glittrande och elegant. Likt föregående år tog den plats i Odd Fellows stiliga festlokaler ett stenkast från Kungsträdgården. Runt klockan 5 började ett hundratal festklädda damer strömma in och festen startade stilenligt med ett glas bubbel i Galleriet några trappor upp. Festsorlet spred sig snabbt i hela huset!

Efter drinken var det dukat till supé i stora matsalen. Ordförande Lotty Nordling hälsade alla välkomna och husets värd, källarmästare Björn Widell, presenterade kvällens meny som bestod en delikat hummersoppa, duchesseöverbakad röding och till kaffet chokladmousse med apelsinsallad. Maten var lika god som på Björns beskrivning.

Med Anna Strååt vid flygeln sjöng sedan den stora Elitkören – samma julsånger som varje år. Nytt för i år var dock att vi satt kvar under kristallkronorna och sjöng – vi ingår ju alla i kören!

Mellan soppan och varmrätten presenterade ordförande Lotty Nordling sällskapet Nya Idun för våra gäster. Man känner en viss stolthet när man påminns om att sällskapet grundades redan 1885 och har hållit fast vid de ursprungliga intentionerna: att ha trevligt och ha enkla och innehållsrika samkväm ledda av någon idunesisk syster.

Den ständigt aktuella Nya Idun gratulerade sig själv till att ha engagerat Karin Aspenberg som kvällens föredragshållare. Karin har de senaste dagarna förekommit såväl på TV som i Svenska Dagbladet eftersom hon, som den första kvinnan någonsin, är nyutnämnd chefredaktör för den anrika tidskriften Grönköpings Veckoblad ”Sveriges största månatligen utkommande veckotidning”. Veckobladet grundades 1902 av Hasse Z. som en parodi på landsortspressen. Humor och satir utmärker innehållet och det blev en hel del fniss i publiken vid Karins presentation. Vi fick också sjunga lite fler julsånger, nu på Transpiranto, (favoritspråket i Grönköping): ”Fox foxtrottas sür la glasso” (Räven raskar) och ”Aj traum von domestic yulo” (Jag drömmer om en jul hemma).

Så var det dags för Guldäppleutdelning, numera är det vackra  keramikäpplen skapade av keramikern Marie Pårup. 2019 års  Guldäpplen  är Margareta Böttiger och Kerstin M Lundberg. Margareta, läkare och epidemiolog, har sysslat med förebyggande sjukvård såsom vaccinationer och blev en auktoritet när AIDS-epidemien bröt ut. Kerstin är en välkänd kulturjournalist, hon började som tonårsskribent i Tidningen Idun när hon var sexton år och var sedan i många år på Sveriges Radios kulturavdelning.

Kvällens programansvariga, Ingrid Tobiasson, avslutade stämningsfullt, med hjälp av ”Minikören” (dvs. de skönsjungande systrarna Maria Höglind, Ingegärd Franzén, Gudrun Bruna, Agneta Hagerman och Eva Larsson Myrsten) och sjöng O helga natt. Anna Strååt satt återigen vid pianot och alla Iduneserna stämde in i sista versen.

Alla Ewa Stackelbergs foton Iduns julfest jan 2020 2

Vid pennan Antoinette Ramsay Herthelius