Keramisk skulptur i en berättande tradition

Blås & Knåda 8Onsdagen den 24 februari fick en grupp iduneser lyssna Blås & Knåda Lyssnare.JPG.txttill Mari Pårup när hon berättade om sina keramiska verk i Blås och knådas galleri och butik på Hornsgatan. Vi serverades bubbel och tilltugg och minglade först glatt.

Blås och knåda är ett kooperativ för keramiker och glaskonstnärer, bildat för 40 år sedan. Först visade Mari bilder från sin skiftande produktion. Stämningen var hög när de närvarande sedan gick runt och tittade på Blås & Knåda 5utställningen. Mari berättade om arbetet med keramik för offentliga miljöer och som utställare. Redan tidigt efter utbildningen fick Mari offentliga uppdrag. Hon har arbetat i bostadsområden, sjukhusmiljöer och skolor. I en av gångarna i Stockholms tunnelbana vid Medborgarplatsen finner vi hennes tidsblommor på den gula väggen. På en skola i Vårberg har en jätte hängt sina enorma pärlhalsband i Maris färgstarka keramiska utformning. Mari arbetar gärna i stort format vilket har lett till flera golv med jättelika keramikplattor i mustiga färger. Ibland har Maris verk präglat hela rum med de keramiska verken invävda i väggarna. Mari arbetar ofta i högbränt stengods med inslag av chamottelera vilket ger ytan en intressant kornighet.
Blås & Knåda Stubbe
Bland Maris utställningar kan nämnas Ting äger rum, Ingenmansland och Formation i lera.
Utställningen i Blås och knåda heter Alter ego. Där visar Mari fristående skulpturer, ibland försedda med ben, ibland i kombination med smält glas, såsom den magiska hinken fylld med ”glasvatten”. Hennes små fantasifulla varelser med många ben fungerar bra som lekskulpturer när de skalas upp många storlekar, vilket en lekpark i Hammarbyhöjden visar.
Blås och knåda har 45 medlemmar, alla proffs och utbildade inom konsthantverksområdet.

Vid pennan Agneta Ginsburg