Kungliga brudklänningar från 1976 till 2015

Ett trettiotal Iduneser hade lyckan att få en guidad visning av utställningen Kungligaimage brudklänningar i ett nyinsatt program den 9 februari 2017. Utställningen, som är arrangerad av Husgerådskammaren, öppnades i höstas med anledning av att kungaparet firade sitt 40-åriga äktenskap. imageÖverintendent Margareta Nisser-Dalman tog emot oss på Slottet och var vår guide tillsammans med Lena Rangström,  tidigare förste intendent vid Livrustkammaren; båda iduneser.

Drottning Silvias stod brud den 19 juni 1976, klädd i en stilren klänning av dubbelvävd sidenduchesse. Nu visas denna och fyra senareimage brudklänningar i den magnifika Rikssalen, där också den fint polerade silvertronen hör till sevärdheterna. Att få se de här skapelserna på nära håll är en upplevelse.
imageDrottningens till synes enkla brudklänning, med långt avtagbart släp, är ritad av Marc Bohan och sydd under stort hemlighetsmakeri på modehuset Dior i Paris. – Den här klänningen är typisk för sin tid. Mycket stram, nästan som ett pansar för att framhäva brudens starka karaktär, förklarade Lena Rangström.
I samma monter ses även en silvermonterad marsipanros från det festligt dukade bröllopsmiddagsbordet, och i en elegant liten dosa ligger riskorn som kastades över brudparet när de tagit plats i den hästdragna vagnen.

imageKronprinsessan Victoria vigdes samma datum som sina föräldrar, den 19 juni 2010. Hennes klänning är ritad av den svenske designern Pär Engsheden, som också själv sytt vartenda stygn – varav en stor del för hand. – Det gick åt 30 meter vit dubbelvävd sidenduchesse till denna klänning för att det var så svårt att hitta helt felfria partier av tyget, avslöjade Lena Rangström.
Pär Engshedens design är inte bara vacker utan även praktiskt tänkt. Klänningen har kort ärm och djup urringning eftersom det kan vara mycket varmt i juni. Det breda skärpet, som släpet är fästat vid, kan tas av så att bruden kan dansa på sitt bröllop.
Victoria bar samma slöja och stiliga kamédiadem som sin mor. När deras klänningar ses sida vid sida syns det tydligt att drottning Silvias dräkt inte är helt vit, utan svagt champagnefärgad.

imagePrinsessan Madeleine lät sy en vit romantisk bröllopsklänning imagemed mycket spets till sitt bröllop den 8 juni 2013. Klänningen är designad av Valentino Garavani i Rom. Det långa släpet sitter fast, varför prinsessan bytte om till dansen då hon bar en sagolik klänning med ett helt pärlbestrött liv och en lång, vid glittrande kjol.

Prinsessan Sofia var också klädd i en vit romantisk brudklänning med mycket spets när hon gifte sig med prins Carl Philip den 13 juni 2015. Klänningen är enkelt skuren och framhäver brudens slanka figur. Alla sömmar är dolda under vackra spetsar. Design och sömnad: Ida Sjöstedt. Även Sofia bytta klänning till kvällens dans.

Den enda icke vita brudklänningen på utställningen är den som prinsessan Lilian bar i Drottningholms slottskapell den 7 december 1976, då prins Bertil äntligen fick lov att gifta sig med henne. Prinsessan Lilian vigdes i en strängt skuren isblå sidenklänning med långa smala ärmar, designad av hennes goda vän Elisabeth Wondrak i London. Denna dress är lika stram som drottning Silvias brudklänning från samma år, båda typiska för sjuttiotalet.

Det lär dröja innan vi åter får uppleva ett kungligt bröllop i Sverige, men de som vill se denimage vackra utställningen av brudklänningar i Rikssalen har gott om tid. Utställningen är förlängd till den 23 april 2017.

Vid pennan Märta Holkers