Ljudets resa genom örat

Äntligen fick vi iduneser ses igen inomhus efter det långa uppehållet vid COVID-pandemin. Det var en ljus och mild kväll då vi strålade samman i Kristinehovs Malmgård och vårt samkväm samlade 48 personer. 

Föredraget, som hölls av Karin Strömbäck, tog oss med på en fascinerande resa med ljudet genom örat. Det påminde om en konsert där ljudet får de olika delarna i örat att inta sina positioner och föra ljudet framåt och inåt.
Ytterörat för in ljudet i örat mot trumhinnan, som är mycket tunn men väldigt stark, vidare mot stigbygeln i mellanörat som är kroppens minsta ben och som hjälper till att dämpa ljudet. Tillsammans med hammaren rör de sig och får de yttre hårcellerna att stämma upp ljudet och transportera det vidare till hjärnan.

Vi fick veta att öronen är självrengörande av vaxet och att trycket är väldigt viktigt – det ska vara samma som det omgivande lufttrycket. 

Hörselproblem diagnosticeras idag med ett hörselprov eller med röntgen. Ljudnivån mäts i decibel och frekvensen i hertz. Idag räknar man med att globalt omkring 14 % har hörselnedsättning: dvs 1,2 miljarder människor. Hörseln anses viktigare än synen och hörselnedsättning är viktig för att förebygga demenssjukdomar eftersom det påverkar den sociala förmågan på ett negativt sätt. Bullerskador är vanliga när man blir äldre och märks mest i diskanten, inte i basen. Behöver man hörapparater så är dessa små och smidiga idag, som en ”blomma” i hörselgången. De är dessutom mer exakta än tidigare och kan förstärka exakt de frekvenser man har problem med.
Ett annat vanligt problem i hög ålder är svårigheten att höra i sorl. Energin i hjärnan går ned vilket gör det svårare att sålla ljuden. Då kan en hörapparat var till god hjälp. För döva eller gravt hörselskadade finns Cochleaimplantat, som kan opereras in från späd ålder till sent i livet.
Tinnitus, som är ett ljud i huvudet som saknar ljudkälla, går däremot inte att åtgärda.
Vi fick också lära oss skillnaden på en öron- näs- och halsläkare som Karin;  audiologer, som är hörselläkare och audionomer, som hanterar tekniska hjälpmedel, till exempel hörapparater.


Föredraget väckte många frågor,  som vi fick svar på.
Sen var det dags för måltiden. Stämningen var hög och vi bjöds denna gång på en god buffé med mellanösterntema – till stor del vegetarisk – som kom från Yalla Rinkeby. Det är ett kollektiv med invandrarkvinnor i Rinkeby som har startat och bedriver denna verksamhet av catering där de lagar all maten. Det kändes bra att vi gynnar dem.

Två nyinvalda iduneser, som deltog för första gången, fick presentera sig:
Ann-Margret Fyregård – kostymdesigner från bl.a. Operan, skapare av Norra länkens dekorationer bland mycket annat
Pia Kristoffersson – borgerlig begravningsofficiant med den egna firman Liv och Död, där hon bl.a. tagit fram en biologiskt nedbrytbar urna.

Glada och nöjda fick vi till slut bryta upp ifrån den uppsluppna stämningen och härliga gemenskapen!

Vid pennan Britt Östlund