Vi var 45 deltagare som samlades i Kristinehovs Malmgård denna ovanligt milda och vårlika marskväll.
Birgitta Evengård hälsade välkommen istället för ordförande Lotty Nordling eller vice ordförande Britt Östlund, eftersom de båda är konvalescenter efter operationer i knä respektive höft.
Sen började kvällens program med Anna Fogdell-Hahn, docent i immunologi vid Karolinska institutet och ledare för en forskargrupp i klinisk neuroimmunolog.
Anna berättade hur vårt inre är ett komplicerat myller av beståndsdelar. B-celler t.ex. gör antikroppar, som städar bort virus och bakterier. Antikropparna och B-cellerna är sen som ett minne, redo att anfalla igen om man blir smittad av samma virus eller bakterie = immunitet. I lymfknutarna koordineras försvar från olika håll på ett sinnrikt sätt så att även T-cellerna bidrar till immuniteten.
Anna visade bilder och en tecknad film (ett projekt från Harvard) hur det ser ut inne i ett blodkärl där allt rör sig på olika sätt och hur en vit blodkropp söker sig längs väggarna och hittar ett ställe att lirka sig ut för att ”kriga” – illustrativt och fascinerande! Se filmen: https://www.youtube.com/watch?v=FzcTgrxMzZk
och även https://www.ted.com/talks/david_bolinsky_visualizing_the_wonder_of_a_living_cell
När det går fel kan autoimmuna sjukdomar uppstå: MS, reumatoid artrit och andra inflammatoriska sjukdomar. Då letar Anna som en detektiv efter vad som dödar cellerna och varför. Det är inte alltid så lätt – ett herpesvirus t.ex. kan förkläda sig till att se ut som en frisk cell.
Läkemedel ger alltid biverkningar. Därför riktas mediciner idag så att de attackerar exakt det man vill, men inte förstör något annat. Dessutom ser man mer på hur patienten mår och reagerar på medicineringen. Just nu deltar Anna i ett projekt med anslag från Obamacare, där de forskar på just detta. Genom att gå in i antikroppen och ”möblerar om” beståndsdelarna kan man idag prova sig fram och hitta det mest optimala sättet för varje patients läkning. Även läkemedelsresistens kan på detta sätt upptäckas och undvikas. Så intressant!
Efteråt lät vi oss väl smaka av grillad kyckling, ugnsrostade grönsaker och sallad samt en chokladbiskvi till kaffet.
Nyinvalda som var med för första gången fick sen presentera sig.
Elisabeth Falkemo, jur kand Senior konsult och coach, har varit rikslottachef och HR chef i Apoteksbolaget liksom vice ordförande i Cancerfonden och styrelseledamot i studieförbundet Sensus. Nu är hon aktiv inom Rotary Milles på Lidingö.
Tjia Torpe leder återupprättandet av den kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad 1925 – 1954, en gång drivande i kampen för kvinnlig rösträtt. Tjia har arbetat som lärare, rektor, journalist och kulturarbetare och varit skol- och kulturborgarråd i Stockholm, VD för Irisgruppen (Synskadades Riksförbunds företagsgrupp) chef för Infomedica (Sjukvårdsrådgivningen) och förbundschef för Studiefrämjandet.
Mari-Ann Roos är hovrättsråd i Svea hovrätt och sakkunnig i flera stora statliga utredningar. På uppdrag av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och för EU har hon även arbetat i Turkiet, Kosovo och Albanien. Nyligen har hon återvänt efter två år vid EU:s delegation i Tirana.
Lena Adelsohn-Liljeroth har haft uppdrag i bl.a. Stadsmissionen och Fryshuset, där hon var ordförande i 10 år. 2006 – 2014 var hon Sveriges Kulturminister, dessförinnan ledamot i Stockholms kommunfullmäktige samt ledamot av riksdagen. Idag är hon ledamot i olika styrelser och jobbar som journalist, bl a genom att skriva krönikor.
Vid pennan Anna Strååt