Om att aldrig ge upp

Ja, Om att aldrig ge upp är alltså titeln på Barbro Westerholms bok om sitt liv och sin gärning, som vi var 47 iduneser som samlats för att höra om i en av Odd Fellows mindre salonger.  Boken kom ut 2021 och hon hade några exemplar med sig för oss att köpa.

För första gången berättar den outtröttliga Barbro Westerholm om hela sitt liv som kvinna, mamma, läkare, ämbetsman och liberal riksdagsledamot. Under mer än fem decennier har hon påverkat och förändrat det svenska samhället i en mängd sociala frågor – från vaggan till graven. En imponerande livsgärning av en orädd, kontroversiell kvinna med en energi som kan förflytta berg.

Hon har bl.a. arbetat som chef på Farmakologen, med THX-utredningen, med Läkemedelsboken och på Apoteksbolaget.
Hon har drivit på och drivit igenom frågor som bl.a. p-piller, mammografi, billiga tandborstar, att få bort sjukdomsstämpeln homosexualitet, hiv/aids, dödshjälp.
Och för att uppmärksamma den ofta förekommande åldersdiskrimineringen, talade Barbro istället om årsrika människor!
Efter 27 år i riksdagen gav hon oss ett tänkvärt citat:  ”Många pläderar för att ungdomen ska få ökat inflytande. Jag håller inte med. Den har sitt projekt: att göra ett oändligt antal misstag, men inte vid maktens bord. Där behövs den andra livshalvans erfarenhet, kunskap och visdom”.

Kvinnliga förebilder hon haft är Karolina Widergren (Sveriges först kvinnliga läkare), Helena Raskova (läkare) och Kerstin Hesselgren (Sveriges första kvinnliga riksdagsledamot).

En nyinvald idunes var denna kväll med för första gången sen hon valdes in 2022 och hon fick nu presentera sig:  Christina Engfeldt, fil.kand.

Efter föredraget fick vi en fantastisk Wallenbergare med ärtor och potatispuré och ett glas vin. Kaffe och hemgjord chokladboll som avslutning.

 

Vid pennan Anna Strååt